Datum objave: 25. Travanj 2018

PODUZETNIČKE PRIČE Krearor.atk:Moramo se stalno mijenjati kako bismo preživjeli

PODUZETNIČKE PRIČE Krearor.atk:Moramo se stalno mijenjati kako bismo preživjeli
Diana Ferić
Diana Ferić

Kreator.ATK , agencija za tržišno komuniciranje koju dugi niz godina uspješno vodi dvojac Krešimir Grubić i Zdravko Bogdan bila je dugo ne samo prva takva agencija u Šibeniku nego i jedna od rijetkih u Dalmaciji. Najprije su  marketinško znanje i vještine tesali u nekim većih tvrtkama, a onda se upustio u poduzetničke vode. Sjedište tvrtke je i dalje u Poduzetničkom inkubatoru u Šibeniku iako su odavno već prošli tu početnu fazu poduzetničkog razvoja. O njihovom poduzetničkom iskustvu i razvoju razgovarali smo s Krešimirom Grubićem:

 

 

 

Znam da ste već odavno prepoznatljivi na tržištu, ali ipak bi bilo dobro da se podsjetimo vaših početaka. Kako se počeli i dokuda ste danas došli? Sjećam se da ste, dok ste kao stručnjak za marketing radili u tvrtki Jolly JBS pokretali i provodili medijske kampanje koje bi i danas bile in!

 

Kreator ATK, agencija za tržišno komuniciranje osnovana je 2006. godine. Osnovali smo ju zajednički Zdravko Bogdan i ja nakon višegodišnjeg iskustva u marketingu maloprodaje. Ja sam od 1999. radio u Jolly-u kao voditelj promocije i odnosa s javnošću. Zdravko je obavljao isti posao u Krki koja je, uz tvornicu kruha, tada imala i respektabilan broj trgovina. U to vrijeme, poslovi promocije i odnosa s javnostima bili su čista egzotika. Koliko se sjećam, samo smo se mi ozbiljno bavili time. U to vrijeme nije bilo agencija, tutoriala, aplikacija, digitalnih foto aparata, interneta, gotovih predložaka, stručne literature, baš ničeg što bi ti olakšalo posao. U praksi, to je značilo da smo se morali snalaziti – sami kreirati kampanje i učiti u hodu. Sve je ovisilo o našoj kreativnosti, volji za učenjem i mogućnosti snalaženja u novim situacijama. Istraživali smo tržište, analizirali prodaju, radili godišnje planove, kreirali kampanje, radili grafički dizajn, zakupljivali prostor u medijima, komunicirali s medijima, uređivali prodajne prostore, organizirali nagradne igre, konferencije, koncerte i fešte. Bili smo svojevrsni „švicarski nožići“ marketinga i komunikacije. Zahvaljujući tome, razvili smo čitav niz vještina i pristup poslu koji njegujemo i danas. U takvim uvjetima nastale su neke od kampanja koje ćemo pamtiti cijeli život. „Godina besplatnog življenja“, „Grad na kraju grada“, „Ledena dvorana u srcu Mediterana“ i Krkino „Novo lice tradicije“ samo su neke od njih. Iako smo radili u konkurentskim kućama, često smo komunicirali i međusobno se savjetovali. U jednom trenutku smo shvatili da sva stečena znanja i vještine možemo udružiti i pokrenuti prvu agenciju za tržišno komuniciranje u Šibeniku.


 

Kreator.atk je najstarija agenciju za tržišno komuniciranje u Šibeniku koja se tim poslovima na šibenskom području počela u vrijeme dok je ono još bilo, slikovito rečeno “neuzorana livada“. Koliko su poslovi kojima se bavite na ovim prostorima do danas napredovali odnosno koliko klijenti prepoznaju potrebu za takvim uslugama?

 

Još dok smo radili u bivšim tvrtkama, imali smo dojam da krčimo „neuzorane livade“ tržišnih komunikacija. Sve što smo radili bilo je prvo, najveće ili nikad prije viđeno u Šibeniku. Bilo je riskantno biti pionir. Većina domaćih tvrtki nije shvaćala važnost, pa čak ni koncept tržišnog komuniciranja i jako puno energije smo trošili objašnjavajući čime se zapravo bavimo. Poduzetnici nisu imali običaj plaćati dizajn, internet stranice je najčešće radio „mali od susjede koji se kuži u kompjutere“, izrada fotografija ili videa je bila preskupa, a o odnosima s javnošću ili strateškom komuniciranju da ne govorim. No, kako smo bili jedini, imali smo sreću raditi s najvećim i najboljim tvrtkama u gradu, pa smo preživjeli. Danas je situacija sasvim drugačija. Tehnologija je donijela velike promjene. Internet je postao izvor znanja i informacija, društvene mreže su potakle ljude na javnu komunikaciju, mobiteli su omogućili jednostavnu produkciju fotografija i multimedije, a internetski portali su otvorili medijski prostor pojedincima, tvrtkama i udrugama. Danas svaki kafić i frizerski salon pazi na svoj vizualni identitet, komunicira putem društvenih mreža i portala, te proizvodi vlastite sadržaje. Proteklih desetak godina dogodila se revolucija u tržišnom komuniciranju i moram priznati, bilo je fascinantno biti dio tih promjena. Sjećam se kad smo, ne tako davno, držali predavanja o internetu i Facebook-u kao „medijima budućnosti“, a ljudi su nas u čudu gledali i „po šibenski“ odgovarali kako to nikad neće kod nas zaživit. Za nas, ključna promjena nastupila je pojavom prvih EU projekata. Brzo smo prihvatili taj način rada, koji uključuje puno više istraživanja, razgovora s dionicima, strateškog djelovanja i dugoročnog promišljanja. Grafički dizajn, produkcija multimedije i kampanje odnosa s javnošću koje kreiramo na taj način imaju puno veći utjecaj na zajednicu.

 

 

Koje su vam, po vašem mišljenju, bile najuspjelije kampanje i PR projekti?

S nostalgijom pamtimo naše prve, uglavnom dizajnerske radove, poput redizajna vizualnog identiteta hotela Olympia i robne kuće Cty Life, te prvih oglasnih kampanja za Dalmare centar. Među EU projektima, posebno se ističe Turistička valorizacija Kanala sv. Ante. Ta kampanja je trajala gotovo dvije godine tijekom kojih nije zabilježen niti jedan jedini negativan komentar, a šetnica u kanalu je postala apsolutni hit i prije otvorenja. S velikim zadovoljstvom se sjećamo kampanje „Grad je pozornica“, razvoja brenda kulturnog turizma u Šibeniku. To su bili sami počeci ozbiljnijeg razvoja kulturnog turizma u Šibeniku. Po prvi put su se kultura i turizam našli u istom projektu i zajednički surađivali na izradi vizualnog identiteta, slogana i sredstava promocije. Taj je slogan aklamacijom prihvaćen od strane građana i živio je jako dugo i nakon završetka kampanje. Kako smo obojica emotivno vezani za Šibenik, dosta smo angažirani i kao volonteri i tu smo ostvarili neke od svojih najboljih radova. Zdravko je kroz rad u društvu Juraj Dalmatinac sudjelovao u osmišljavanju i pripremi projekata revitalizacije šibenskih tvrđava, a ja sam, kao predsjednik Šibenskog Kola, promovirao Šibenik na svoj način. Za kampanju „115 godina pisme i veselja“ koju smo volonterski radili za Kolo dobili smo i najviše priznanje struke u Hrvatskoj – HUOJ Grand prix. Radeći s nama na toj kampanji, moja supruga Branka je „doktorirala“ društvene mreže i pokrenula vlastitu uspješnu priču. Danas samostalno komunicira sa čitavim svijetom i njezini se radovi nalaze u dvadesetak zemalja na četiri kontinenta, pa nekad u šali znam reći da mi je „Branka“ bila najbolji „projekt“.

 

 

Poznato je da se svi, a pogotovu mali poduzetnici, moraju prilagođavati tržištu. Kako to izgleda u vašem slučaju?

Teško je riječima opisati čitav put koji smo prošli. Gledajući unatrag, zaista je fascinantno kako smo u proteklih dvanaest godina prešli put od dizajna vizitki i lijepljenja akcijskih plakata u trgovinama, do izrade Master plana turizma Šibensko – kninske županije. Krenuli smo s grafičkim dizajnom. Kasnije smo sve više sudjelovali u kreativnom osmišljavanju kampanja i odnosima s javnostima, a potom i u izradi godišnjih planova marketinga. U većini tih aktivnosti bili smo prvi u gradu, pa smo sve češće pozivani da držimo predavanja i edukacije. I tako smo postali marketinški konzultanti. Najveća prekretnica u našem razvoju je bio EU projekt RCGO Bikarac. Tu smo naučili raditi sa međunarodnim PR agencijama i komunicirati na EU projektima. Danas smo otišli i korak dalje, pa pišemo strateške komunikacijske dokumente, planove upravlja, akcijske planove i sl. Od samog početka držimo se vizije da se moramo stalno mijenjati kako bismo preživjeli. U pravilu, upuštamo se u projekte kakve nitko na našem području prije nas nije radio. Svaki novi projekt za nas je nova avantura. Takav način rada je dosta stresan i naporan, ali je zadovoljstvo nemjerljivo.

 

Počeli ste u Poduzetničkom inkubatoru i ostali u njemu iako ste već stasali. Zašto i koje su prednosti korištenja takvog poslovnog prostora?

U poduzetničkom inkubatoru smo od samog osnutka. S obzirom na svoj staž, već neko vrijeme plaćamo najam prostora bez subvencija, po punoj, komercijalnoj cijeni. Život u inkubatoru nam je donio brojne prednosti, pogotovo u počecima. Našli smo se u okruženju mladih tvrtki s kojima smo dijelili slične probleme. Imali smo prilike besplatno pohađati radionice i predavanja, što je u to vrijeme bilo rijetkost. Upoznali smo ekipu iz tvrtke CroNoMar i za njih odradili prvi međunarodni projekt – osmišljavanje imena i vizualnog identiteta za centar iNavis. Danas na inkubator više gledamo kao na poslovnu zgradu s vrlo pristojim uredima i izvrsnim uvjetima za rad, kakvih u gradu baš i nema puno. I dalje smo okruženi dobrim susjedima s kojima surađujemo, razmjenjujemo iskustva i družimo se pored aparata za kavu.

 

Iz kategorije: Vijesti