Datum objave: 25. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Osuđen Šibenčanin koji je ženu zlostavljao dobrotom

NA DANAŠNJI DAN - Osuđen Šibenčanin koji je ženu zlostavljao dobrotom
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanin J.B. (31) presudom Općinskog suda u Šibeniku osuđen je na kaznu od tri mjeseca zatvora koja mu je preinačena u kušnju od godine dana zbog toga što je dobrotom zlostavljao svoju ženu.

Tijekom postupka tužiteljica M.B. (28) koja se za J.B. udala prije nepunih godinu dana, uspjela je dokazati da je "njen muž toliko dobar, prema njoj blagonaklon i toliko pažljiv, ljubazan i obziran i toliko joj udovoljava svakoj njenoj želji da je to njoj postalo apsolutno nepodnošljivo, ali ne zato i zbog toga što je on takav kakav je nego zato što mu ona istom mjerom nije u stanju uzvratiti pa je sve to što je on njoj svojom dobrotom pruža njoj nanosilo nepodnošljivu grižu savjesti i izazivalo bol u prsima".

-Da se mog s njim barem posvađati kao priliči! - žalila se M.B sucu.

Sud je primio na znanje da je J.B. bio "brižan, nježan, pažljiv, ljubazan i obziran prema svojoj ženi, da je njoj ispunjavao baš svaku želju, da ju je tješio čak i onda kada mu je ona kuhala juhu u morskoj vodi, stavljala sol u vino, uskraćivala sve ono, kada ga je puštala da ide u neopranoj odjeći kao i da je  anđeoskom blagošću izbjegao svaku svađu koja je ona zametnula ne bi li ga natjerala da ne bude toliko dobar" te procijenio "da je sve to ipak pretjerano i da nije dobar primjer muške ljubavi".

-On za sve ima toliko razumijevanja i za svaku moju nesavršenost toliko utjeha da mu ni Bog nije ravan, - plakala je M.B. pred porotnim vijećem.

Nakon što je M.B. odbila prijedlog suca da se se od svog muža rastane "jer joj je to u svakom pogledu, a i zbog crkvenog vjenčanja bilo nepodnošljivo" i "rasplakala se kao kišna  kada je sudac njenu čovjeku izrekao zatvorsku kaznu" sudac je kaznu "vidno iznerviran prepravio u kaznu kušnje i otpravio oboje iz sudnice bez pozdrava, ali uz grozu da će ih oboje strpati u rešt ako mu opet dođu s istom žalbom".

Bilo je to na današnji dan 25. travnja 1934. godine. Slučaj je zabilježio i opisao šibenski novinar Manfred Makale, ali ga nije objavio u svojim novinama koje je izdavao u Splitu.

Izvor: Bilješka iz rukopisne ostavštine novinara Manfreda Makale.
 

Iz kategorije: Vijesti