×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/26377
Datum objave: 24. Travanj 2018

Otoci mu na prvom mjestu:Picula organizirao konferenciju o budućnosti otoka u EU

Otoci mu na prvom mjestu:Picula organizirao konferenciju o budućnosti otoka u EU
Diana Ferić
Diana Ferić

Potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula, otvorio je konferenciju o budućnosti europskih otoka u okviru novog višegodišnjeg programa kohezijske politike, u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Konferenciju je organizirala Međuskupina u suradnji s Otočnom komisijom Konferencije perifernih pomorskih regija (CPMR).

 

Na konferenciji visoke razine „Kako kohezijska politika nakon 2020. može pomoći izazovima otoka u EU“, zastupnik Picula ugostio je ovom prilikom EU povjerenicu za regionalni razvoj, Corini Crețu i okupio predstavnike Europskog parlamenta, Ministarstva regionalnog razvoja RH, Europskog odbora regija za otoke, Europskog ekonomskog i socijalnog odbora za otoke te predstavnike otoka iz Grčke, Malte, Portugala, Cipra, Švedske, Korzike...

 

 

Zastupnik Tonino Picula pozvao je na pravedniji odnos institucija EU prema europskim otocima i očuvanje kohezijske politike kao glavnog instrumenta za investiranje na otocima. To je najvažniji instrument koji EU ima da bi se ojačala iznutra.

 

“Europska komisija objavit će novi financijski plan krajem svibnja ili početkom lipnja 2018. i tada ćemo dobiti odgovore na tri pitanja koja su u sjeni nove kohezijske politike: KOLIKO, KOME i KAKO će novac biti dodjeljivan? ”, poručio je Picula.

 

Istaknuo je i da trenutni način prikupljanja podataka o otocima nije najbolji te da BDP kao pokazatelj nije dovoljan jer se regionalne razlike u EU povećavaju, a otočne regije zaostaju ili čak ispadaju u usporedbi s kopnenim područjima.

 

Corina Crețu, povjerenica Europske komisije za regionalni razvoj, upozorila je da nam predstoji borba za kohezijsku politiku prema kojoj postoji otpor od strane zemalja koje uplaćuju više u proračun EU.

 

 

„Svjesni razlika između otoka i kopna, kao i među samim otocima, trebamo učinkovitiji način alokacije sredstava koji će u oblik uzeti okoliš, zaposlenost, životni standard... Dobrom kohezijskom politikom svi dobivaju, a s manje ne možemo napraviti više!“, rekla je Cretu te također naglasila potrebu pojednostavljivanja procedura bez kreiranja novih izvora financiranja, ali i za snažnijom ulogom nacionalnih i regionalnih vlada u poticanju razvoja.

 

 

Gilles Simeoni, predsjednik Korzike i predsjednik CPMR-ove Otočne komisije, istaknuo je da je potrebno više fleksibilnosti u kohezijskoj politici, više autonomije za otoke te više konzultacija s otočanima. Kao dokaz da se različite maritimne regije unutar EU nose s potpuno jednakim izazovima naveo je problem povezanosti između Korzike i Sardnije: međutim otocima koji su udaljeni 18 kilometara, povezanost je takva da moraš letjeti preko Pariza!

 

Stefano Mallia, izvjestitelj Europskog ekonomskog i socijalnog odbora za otoke, poručio je da je kohezijska politika jedan od instrumenata u rješavanju problema otoka i da rješenja leže i u prometnoj politici, ali i aktivnijem angažmanu nacionalne politke.

“Naš je zadatak da usmjerimo EU agendu u pravom smjeru, a alate za to imamo. Velik interes predstavnika svih važnih EU institucija na današnjoj konferenciji, kao i medija i javnosti, ohrabruje me da vjerujem u pozitivan ishod!”, zaključio je zastupnik i organizator Tonino Picula.
 

Iz kategorije: Vijesti