Datum objave: 20. Travanj 2018

Nacionalni dan hitne medicinske pomoći 25. travnja u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni dan hitne medicinske službe (HMS) obilježit će se ove godine u Šibeniku i to e održati u srijedu, 25. travnja 2018., u 11:30 sati ispred katedrale svetog Jakova, Trg Republike Hrvatske 1, u Šibeniku, a doći će i Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

 

Na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti svojim građanima.
Događaju će prisustvovati izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, dipl. oec., izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med., izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Branka Juričev-Martinčev, dipl. oec., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, dr. med., ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije mr. sc. Tomislav Jukić, dipl. pol. te brojni drugi gosti.
Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a svake se godine održava u drugom gradu, a ove godine u Šibeniku će se okupiti djelatnici HMS-a iz svih dijelova Hrvatske kako bi na Obali dr. Franje Tuđmana proveli edukacijske programe kojima će nastojati djelatnost i dostignuća HMS-a približiti građanima. Svi zainteresirani moći će razgledati vozila HMS-a i čuti niz praktičnih savjeta o načinima postupanja u slučajevima kada je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje pojedinca ili zajednice.
Organizatori središnjeg obilježavanja Nacionalnog dana HMS-a su Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, a pokrovitelji

 

Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik.
Program:
• 10:30-11:30 Predstavljanje hitne medicinske službe (HMS) građanima kroz edukacijske programe 21 tima HMS-a, Obala dr. Franje Tuđmana
• 11:00-11:30 Misa u katedrali svetog Jakova, Trg Republike Hrvatske 1
• 11:30-11:45 Izaslanik predsjednice RH i župan Šibensko-kninske županije, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora obići će, u pratnji ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, gradonačelnika Šibenika i ravnatelja Zavoda za hitnu medicine Šibensko-kninske županije, timove HMS-a, Obala dr. Franje Tuđmana
• 11:45-12:00 Zajedničko fotografiranje, Obala dr. Franje Tuđmana
• 12:00-12:15 Izjave za medije, Obala dr. Franje Tuđmana
• 12:30-13:30 Svečana akademija, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, Ulica kralja Zvonimira 1

 

Neujednačena kvaliteta pružanja hitne medicinske skrbi, kako u izvanbolničkom tako i u
bolničkom dijelu, rezultirala je prijeko potrebnom reorganizacijom HMS-a kojom je Hrvatska dobila jedinstveni sustav hitne medicine; pacijentima je osigurana ujednačena, brža, dostupnija i učinkovitija hitna medicinska skrb, a zdravstvenim djelatnicima bolji uvjeti rada i stručno usavršavanje. Kao rezultat, danas u Hrvatskoj imamo 21 zavod za hitnu medicinu s pripadajućim medicinskim prijavno-dojavnim jedinicama 194 (MPDJ). Sukladno Mreži hitne medicine (NN, br. 49/2016) 709 timova T1 raspoređeno je u 120 ispostava, a 205 timova T2 u 43 ispostave županijskih zavoda za hitnu medicinu. Također, na 31 lokaciji u RH hitna medicinska skrb organizirana je kroz timove pripravnosti na slabo naseljenim i izoliranim područjima. Prema podacima iz Registra djelatnika HMS-a na dan 31. prosinca 2017. godine u izvanbolničkom HMS-u radilo je 3.072 djelatnika.

 

Reorganizacijom bolničkog HMS-a u akutnim bolnicama ustrojeni su objedinjeni hitni bolnički prijemi (OHBP) s odgovarajućim procesom rada u zbrinjavanju hitnog pacijenta te modernom opremom i specijaliziranim djelatnicima kako bi se zadovoljili svi stručni kriteriji za učinkovito i kvalitetno bolničko zbrinjavanje hitnih pacijenata te smanjila mogućnost incidentnih događaja, mortaliteta i invaliditeta.
 

Iz kategorije: Vijesti