×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/26316
Datum objave: 14. Travanj 2018

Intervencija u Siriji:Klasično proizvođenje kriza i sukoba koje SAD prakticira već 27 godina

Intervencija u Siriji:Klasično proizvođenje kriza i sukoba koje SAD prakticira već 27 godina
Diana Ferić
Diana Ferić

Koja je pozadina noćašnjeg savezničkog napada na Siriju koji označava prekretnicu u sedmogodišnjem ratu u toj zemlji ali i na geo-političkoj sceni? Hoće li Rusija ući u otvoreni sukob s SAD-om? Na ova pitanja za tportal odgovara Jelena Jurišić, profesorica s Hrvatskih studija

 

Prvo bi trebalo reći da se napad dogodio u noći kada su stručnjaci svjetske Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebali prijeći iz Bejruta u Siriju i doći u Dumu istražiti kemijski napad’, naglašava Jurišić. Dodaje kako je istraga ove organizacije osujećena i u slučaju trovanja špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

 

Naglašava da su Rusi poslali svoje istražitelje u Dumu te da je ravnatelj tamošnje bolnice kazao kako nikakvih napada kemijskim oružjem nije bilo. Uz to su, kaže Jurišić, objavljene i snimke koje pokazuju kako se sirijskoj djeci govori kako da odglume da su žrtve napada kemijskim oružjem.
Smatra kako Velika Britanija i SAD žele poništiti činjenicu da su Rusi uništili ISIL u Siriji i da je režim Bašara al Asada obranjen. ‘Amerikanci, Britanci i Francuzi bune se protiv geopolitičkih promjena u svijetu i vode nas sve skupa u vrijeme nestabilnosti’, dodaje.

 

Vjeruje kako Rusija neće odgovoriti istom mjerom. ‘Reakcija bi mogla biti bez vojnog djelovanja, možda neko bombardiranje islamskih položaja u Idlibu. ‘Rusi su svjesni da ako oni uzvrate, da je riječ o oružanom sukobu. Oni su jači u nuklearnom naoružanju, ako do toga dođe onda znamo što to sve znači’, poručuje Jurišić.
Podsjeća da je ovaj napad u skladu s tehnologijom proizvođenja kriza i sukoba koju SAD prakticira već 27 godina. Od prvog napada na Irak u vrijeme Georga Busha starijeg. ‘Tada je povod bio izjava kuvajtske djevojke koja je rekla da su svjedočili da djecu po bolnicama u Iraku bacaju po podu. Otkriveno je da je to kćer kuvajtskog ambasadora. To je tehnologija koja se vrti 27 godina’, zaključuje Jurišić, prenosimo s tportala.

 

Iz kategorije: Vijesti