Datum objave: 13. Travanj 2018

Najbolja arhitektonska rješenja za lokaciju bivšeg TEF -a ponudili mladi Poljaci i Španjolci

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba arhitektonskih radova kojima se nude rješenja za lokaciju bivšeg TEF –a otvorena je danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, a istaknuto je kako je riječ o vrlo vrijednoj lokaciji koja bi mogla kreirati „novu sliku Šibenika“.

 

Riječ je o radovima koji su pristigli na natječaj Europan 14 , pokrenutom u ožujku 2017. s temom „Produktivni gradovi“. Provodio se za lokaciju bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibenik koja obuhvaća oko 33 ha neizgrađenog građevinskog, infrastrukturno opremljenog zemljišta, s oko 1000 m obalne linije, priopćili su iz gradske uprave.

 

„Zbog jedinstvenog geografskog, povijesnog, sportskog i kulturnog okvira u kojem se nalazi, prostor TEF-a u budućnosti bi trebao postati nositelj gospodarskog, osobito turističkog razvoja grada. Riječ je o projektu od strateškog interesa za Grad Šibenik jer na tom prostoru priželjkujemo aktivnu zonu, u kombinaciji gospodarskog i javnog sektora. Sudjelovanjem na međunarodnom natječaju Europan14 željeli smo dobiti prijedloge mladih arhitekata, njihovu viziju ovog prostora te će nam njihovi radovi poslužiti za daljnju raspravu, razradu i početak urbanizacije ovog vrlo potentnog prostora.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

 

Na natječaj Europan 14 za lokaciju bivšeg TEF-a pristigla su 23 rada na kojima je radio ukupno 71 natjecatelj iz 14 zemalja (Austrija, Albanija, Francuska, Španjolska, Italija, Poljska, Hrvatska, Danska, Finska, Velika Britanija, Cipar, Indija, Meksiko i Paragvaj).

 

Međunarodni Ocjenjivački sud nagradio je dva rada: „Place“ mladih arhitektica iz Poljske Ewe Odyjas i Agnieszke Morga te „Give me 5“ autora iz Španjolske Ivana Samaniega Piquera, Joséa Miguela Sáncheza i Eugenie Conche Gimenez-Coral čiji su radovi prezentirani danas u Šibeniku uoči otvorenja izložbe.

 

„EUROPAN je kulturno-znanstvena inicijativa osnovana prije točno 30 godina, koja okuplja svoje članice - nacionalne organizacije zemalja Europe. Cilj je putem javnih anketnih anonimnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja trajno poticati unaprjeđenje kulture stanovanja i promicati europski kulturni identitet. Temom, „Produktivni gradovi“ nastojalo se pokrenuti vraćanje produktivne ekonomije u nove urbane zone i njihovo pretvaranje u nova središta pulsirajućeg života.“, kazala je predsjednica Europana Hrvatska Helena Knifić Schaps.

 

Predsjednica Ocjenjivačkog suda Europana14 Iva Letilović Pedišić istaknula je kako lokacija TEF-a ima kapacitet kreirati novu sliku Šibenika i postati prostor u kojem će biti moguć suživot stanovanja i proizvodnje, ali i turizma.

 

Uz izložbu radova Europana danas je u knjižnici prezentirano i osam studentskih radova za lokaciju TEF rađenih u zimskom semestru 2017.-2018. na Katedri za arhitektonsko projektiranje, Radionica arhitektonsko projektiranje 3, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom profesorica dr.sc. Sanje Filep i dr.sc. Vesne Mikić.

 

Iz kategorije: Vijesti