Datum objave: 12. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Zbog turizma policija zabranila djeci da se igraju, smiju i trče i igraju

NA DANAŠNJI DAN - Zbog turizma policija zabranila djeci da se igraju, smiju i trče i igraju
Diana Ferić
Diana Ferić

Predstojništvo gradske policije Šibenika zabranilo je djeci, uz prijetnju rigoroznim kaznama, da se igraju, trče i glasno smiju na šibenskim ulicama i trgovima.

Tom odlukom koja je bila obznanjena na današnji dan 12. travnja 1934. godine policija je odlučila "stati na kraj neodgojnim smetnjama i ispadima dječurlije po gradu jer to nevaspitano i neučtivo ponašanje se proširuje i ne samo da šteti ugledu Šibenika nego ono odbija goste, strance - putnike i turiste koji ovamo dolaze da vide znamenitosti Šibenika i njegove ljepote".

Policija je bila posebno zabrinuta "neprihvatljivim pojavama da djeca na pojedinim ulicama i trgovima igraju nogomet" , a igranje nogometa prema "našim svakodnevnim opažanjima i kriminalnim izvodima izaziva zgražanje mirnih građana".

Da bi se tome stalno na kraj Predstojništvo gradske policije Šibenika obavijestilo je Općinu Šibenik i roditelje da će "svu djecu koja se zateknu da i pored ove naredbe svojim nevaspitanim i neučtivim ponašanjem tj. igrom, smijehom, vikom i trčanjem, narušavaju mir i poredak Šibenika, privedena u policiju skupa sa svojim roditeljima te će disciplinski i kazneno odgovarati." Osim privođenja policija je zaprijetila djeci i "zadržavanjem u odgojnom pritvoru" te "pokretanjem disciplinskih kazni u njihovim školama".

Djeci koja se igraju, trče, u igri viču i smiju po gradskim ulicama zaprijećeno je člankom 63 Zakona o unutrašnjoj upravi Kraljevine Jugoslavije koji osim novčanih predviđa i zatvorske kazne.

Naredba kojom se djeci zabranjuje igra, smijeh, vika i trčanje po gradskim ulicama odnosila se isključivo na djecu koja idu u osnovnu školu zato što su "policijski ovlaštenici uočili da se odraslija djeca koja idu u više škole na ulici ponašaju primjereno u strahu od strogih profesora i svijesti da ako posegnu za nepodopštinama neće moći računati na službu u državnim institucijama".

Da bi učinkovito provelo svoju naredbu kojom se djeci zabranjuju igra, smijeh i trčanje po gradskim ulicama Predstojništvo policije odlučilo je "angažovati posudbene policajce iz Drniša i Kanina te dodatno se pojačati ovlaštenim građanima Šibenika koji će se s policijom boriti za suzbijanje te pošasti koja šteti turističkim interesima Šibenika".


 

Iz kategorije: Vijesti