Datum objave: 08. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Meštrović iznevjerio obećanje da će napraviti bistu osnivača Jadrije

NA DANAŠNJI DAN - Meštrović iznevjerio obećanje da će napraviti bistu osnivača Jadrije
Diana Ferić
Diana Ferić

Kipar Ivan Meštrović razočarao je Šibenčane i članove Zadruge "Jadrija" jer nije, kao što je obećao, izradio bistu osnivača tog šibenskog kupališta Šime Grubišića Rovila.

Na današnji dan 8. travnja 1933. godine na sjednici glavne godišnje skupštine Zadruge "Jadrija" kojom je predsjedavao dopredsjednik dr. Boris Novak "s tugom i žaljenjem jednoglasno je usvojeno da od Meštrovićevog obećanja neće biti ništa jer se nije oglasio na poziv da dođe u Šibenik i doredi mjesto na Jadriji na kojem bi se postavila bista sa spomen pločom blgpk. majoru Grubišiću".

Neispunjeno Meštrovićevo obećanje da će izraditi i darovati Jadriji bistu njenog osnivača Šime Grubišića Rovila bila je sol na bolne rane Zadruge "Jadrija" koja se zbog besparice i drugih neispunjenih obećanja našla u bezizlaznoj situaciji.

Zadružna blagajna bila je prazna jer su prethodne 1932. godine izostale ugovorene dotacije Općine Šibenik i hrvatske Banske Uprave.

Iz Banske Uprave " je odgovoreno da je zadruzi odobrena pripomoć od 20 000 dinara, ali u blagajnu nije stigla ni jedna jedina para". S druge strane Općina Šibenik uopće nije obrazložila zašto je kupalištu "Jadrija" uskratila uobičajenu novčanu potporu, ali je "umjesto novca poslala nekoliko stotina kilograma pšenice".
Tom pšenicom, priopćeno je na glavnoj godišnjoj skupštini Zadruge "Jadrija", plaćani su radnici koji su popravljali put od pristaništa do kupališta i radili na nasipanju Guštine vale.

Što je još gore zadruzi je ostalo i puno dugova iz 1932. godine kada je organizirana velika proslava 10. obljetnice osnutka kupališta. Na feštu je došlo više od 2000 Šibenčana, ali su prihodi bili puno manji od rashoda. Proračunsku rupu nisu mogli popuniti prihodi od naplate posjeta kupalištu jer 1932. godine ulaznice platilo 29 007 Šibenčana i turista što je bilo za 5598 manje nego 1931. godine. Na "Jadriju" je došlo manje stranaca nego ranijih godina, a na povećanje broja kupača i "uživalaca sunca i ostalih jadrijskih blagodati" nije imalo utjecaja ni smanjenje cijene prijevoza. Iako je kupališna sezona trajala 101 dan manjak u blagajni bio je toliki da ga ni uz povećanje članarine nisu mogla pokriti 172 zadrugara iako su skupili više od 183 000 dinara.

Deficit je bio veći od 19 000 dinara, ali ni tu nije bio kraj mukama. Zadruga je 1931. godine od Banske Uprave dobila čak 750 metara vodovodnih cijevi da bi na Jadriju dovela pitku vodu, ali nije dobila nikakvu novčanu potporu za izvođenje radova pa se ništa nije moglo napraviti. Na svu muku još je i dio cijevi bio pokraden tijekom zime.

Skupština je ocijenila da za za sve te nedaće nisu krivi članovi Uprave "Jadrije" koji su "radili marno i s puno ljubavi za napredak kupališta i svakoj prigodi potpuno izvršavali svoju dužnost".

Na kraju sjednice glavne godišnje skupštine Zadruge "Jadrija" odlučeno je da se Upravi općine Šibenik uputi zahtjev da se "ni pod kakvim uslovima ne dozvoli da se podigne novo kupalište na Paklini jer bi ono samo štetovalo "Jadriji", a pred strancima bi pružalo vrlo lošu sliku o našem gradu budući da to kupalište ne bi imalo nikakva komfora pa ni onog najprimitivnijeg uređaja".

 

Iz kategorije: Vijesti