Datum objave: 06. Travanj 2018

Nove kontroverze prijedloga Obiteljskog zakona:Bračni i izvanbračni parovi neće imati ista prava

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je prošle godine šokirala javnost prijedlogom Obiteljskog zakona, ministrica Murganić opet je napravila nešto slično, piše Index.hr prenoseći informacije koje je objavio Jutarnji list.

Naime, novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a.

Podsjetimo, prošle godine HDZ-ova ministrica obitelji i demografije, Nada Murganić, šokirala je javnost prijedlogom Obiteljskog zakona definicijom obitelji prema kojoj bračni par bez djece - nije obitelj.

Nakon burne reakcije javnosti, Murganićku je prekorio i premijer Plenković, nakon čega je zakon vraćen na doradu.

No, čini se da ni novi Murganićkin prijedlog Obiteljskog zakona nije puno bolji. Naime, po novom prijedlogu Obiteljskog zakona izvanbračni i bračni parovi više neće imati jednaka prava, javlja Jutarnji list.

Prema nacrtu novog zakona, izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica.

Država će morati osigurati obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja

U novi nacrt zakona ubačen je još jedan itekako kontroverzan članak koji glasi: "Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima."

U prijevodu - ako se roditelji zbog svojih vjerskih i filozofskih uvjerenja protive, primjerice, učenju teorije evolucije prirodnom selekcijom, novi Obiteljski zakon omogućit će im da se njihovu djecu u školama ne poučava o tome. Time se vjerska uvjerenja stavljaju iznad prava djece na kvalitetno obrazovanje.

Uz gore navedeno, uvodi se još jedna bitna promjena: Razvod roditelja maloljetne djece ponovo će se morati pokretati na sudu, što znači da će se morati angažirati odvjetnici i morat će se održati najmanje jedno ročište više nego dosad.

Ako se radi o konfliktnom razvodu, ne samo da će svaki roditelj morati angažirati svog odvjetnika, nego će morati platiti i posebnog "odvjetnika" za dijete, odnosno skrbnika iz Centra za posebno skrbništvo. Taj skrbnik neće biti besplatan nego će ga plaćati roditelji.
 

Iz kategorije: Vijesti