Datum objave: 04. Travanj 2018

Gradonačelnik Burić na HTV-u:Žičare će u Šibeniku biti alternativni gradski prijevoz ne samo atrakcija

Diana Ferić
Diana Ferić

Gostujući jutros u emisiji Dobro jutro Hrvatske u kojoj srijedom predstavljaju hrvatske gradove šibenski gradonačelnik Željko Burić potvrdio je da će se u Šibeniku graditi sustav žičara kao oblik alternativnog gradskog prijevoza. Riječ je o projektu za koji je idejno rješenje izradila tvrtka Marina projekt poznatog arhitekte Nikole Bašića, a koji je točno prije četiri godine predstavljen u Šibeniku. Sada gradski čelnici o njemu ponovno počinju pričati. Gradonačelnik Burić najavio je i da uskoro počinje gradnja pilot broda na alternativni pogon koji će, kako je kazao, kao što tramvaj prevozi putnike Zagrebom, prevoziti putnike do šibenskih otoka i to ne samo vertikalno nego i horizontalno što znači da će se takvim brodovima moći doći primjerice od Vodica do Brodarice, prometovali bi svakih sat i pol, obećava gradonačelnik. Kao treću novinu istaknuo je i gradski cestovni promet na alternativni pogon.

Prva faza uspostavljanja sustava žičara, kako je to predstavljeno prije četiri godine bit će izgradnju elevatora od obale do tvrđave svetog Mihovila unutar dvojnih bedema. Predviđene su i polazišne točke „zračnih ruta“ koje bi trebale prometovati Šibenikom. To su Crnica, pokraj plaže Banj, gat Vrulje na kojem pristaju cruiseri i drugi brodovi te Šubićevac, a dalje bi se račvale od jedne do druge tvrđave, kao što su organizirane žičare na skijalištima.

 

„Smisao nije samo te tvrđave turistima dostupnijima nego i napraviti nešto atraktivno svojstveno Šibeniku što je u skladu s njegovim vrijednostima u koje spadaju naše tvrđave. Te žičare nisu samo u funkciji turista nego i Šibenčana, da lako dođu do određenih točaka u gradu, da se naše četvrti lakše povežu“, smatra gradonačelnik Burić.


„Kad smo počeli razmišljati o sustavu žičara za Šibenik, shvatili smo da u Hrvatskoj s tim ima vrlo malo iskustva, a pogotovo što je riječ o zahtjevnom zadatku koji bi trebao biti, ne samo alternativa javnom prijevozu nego i svojevrsna atrakcija za posjetitelje Šibenika“, objasnio je Bašić kada je predstavljao svoje idejno rješenje.

Postoje podijeljena mišljenja oko izgradnje sustava žičara iznad Šibenika. Dio javnosti to smatra u prvom redu atraktivnim rješenjem koje će još više izdići Šibenik kao turističku destinaciju,a drugi se zgražaju nad budućom slikom povijesnog Šibenika iznad kojeg će visjeti sustav žičara.
 

Iz kategorije: Vijesti