Datum objave: 20. Ožujak 2018

Grad osmislio način kako vratiti trgovački život u centar Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Akcijski plan oživljavanja trgovačke djelatnosti u povijesnoj jezgri Šibenika koji se  općenito bavi oživljavanjem maloprodaje u središtima malih i srednjih gradova Europske unije bit će predstavljen 24. ožujka, s početkom u 10 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić'. Donesen je u okviru projekta RetaiLink koji je  sufinanciran iz programa URBACT III. Projekt RetaiLink

„Grad Šibenik uključio se ovaj projekt svjestan problema sve većeg broja zatvorenih trgovačkih radnji u povijesnoj jezgri Šibenika, ali i važnosti maloprodaje u kojoj je registrirana četvrtina svih šibenskih poslovnih subjekata. Akcijskim planom će biti predstavljene aktivnosti i mjere za revitalizaciju maloprodajne funkcije u povijesnoj jezgri Grada Šibenika“, kaže gradonačelnik Željko Burić.

Istraživanja koja su provoedena u sklopu tog projekta pokazala su da mali i srednji gradovi imaju problema u opstanku trgovačke djelatnosti u središtima gradova. Uzroci su različiti za pojedine gradove, ali glavni i svima zajednički je otvaranje trgovačkih centara na rubnim dijelovima gradova, koji nude objedinjenu trgovačku ponudu zajedno sa zabavom, jednostavnim pristupom automobilima i besplatnim parkingom. Također, rastućoj on-line prodaji te promjeni navika potrošača mali trgovci se sporo prilagođavaju.

 

Opadanje maloprodaje u staroj gradskoj jezgri Šibenika uzrokovano je i dodatnim problemima kao što su nedostatan broj parkirnih mjesta, manjak velikih prodajnih prostora, skupa obnova zaštićenih objekata te pritisak apartmanizacije. Šibenski akcijski plan, kao specifičnost u odnosu na ostale gradove obuhvaća i utjecaj sezonalnosti i turizma na maloprodaju.

 U povodu  predstavljanja akcijskog plana održat će se niz događaja na različitim lokacijama u staroj gradskoj jezgri te promocija internetske stranice 'Idemo do grada', kao dio softverskih marketinških aktivnosti.

Web stranica 'Idemo do grada' platforma je koja poduzetnicima, odnosno obrtnicima, nudi besplatno oglašavanje njihovih trgovina, prodajnog asortimana te akcija i posebnih ponuda.
Osim na web stranici, oglašavati se mogu i  putem društvenih mreža, točnije istoimene Facebook stranice – 'Idemo do grada'.
Na taj način  maloprodajne aktivnosti na području centra Šibenika postaju bliže potencijalnim kupcima  čime se postiže izadržavanje i njihov  boravak u povijesnoj jezgri Šibenika.

Također u subotu, 24. ožujka, od 10 do 14 sati, bit će organizirana 'Zelena tržinca' na Maloj loži. Izložbeno – prodajne aktivnosti pratit će glazba po izboru DJ-a uz live stream.
Na trgu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta naše najmlađe sugrađane od 11 sati zabavljat će mađioničar Casper.
Uvrnuti baloni upotpunit će dječji program, koji će se održavati  od 10 sati na ulicama stare gradske jezgre.

Subotnje aktivnosti svakako su i prilika za posjet trgovinama šibenske povijesne jezgre.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3