Datum objave: 20. Ožujak 2018

Nitko neće subvencije iz gradskog proračuna za obnovu stolarije u povijesnoj jezgri Šibenika

Nitko neće subvencije iz gradskog proračuna za obnovu stolarije u povijesnoj jezgri Šibenika
Diana Ferić
Diana Ferić

Nitko od vlasnika kuća i poslovnih prostora u povijesnoj jezgri Grada Šibenika nije iskoristio mogućnost zamjene dotrajale stolarije na svojim objektima novom, energetski učinkovitom stoalrijom tako da je 200 000 kuna, koliko je Grad Šibenik lani izdvojio iz vlastitih sredstava, ostalo neutrošeno.

Kako doznajemo od Matije Bumbaka, pročelnika Odjela za gospodarstvo i poduzetništvo, javilo im se samo dvoje ljudi, ali su i oni, zbog osobnih razloga odustali, tako da je taj projekt ostao bez odaziva.

Grad Šibenik je imao namjeru pokriti 25 posto troškova zamjene stolarije što znači iznos do 20 000 kuna no očito da vlasnici objekata u povijesnoj jezgri nisu na to „ zagrizli“ i da im je problem osigurati novac za ostatak troškova ili uopće nemaju takve ambicije. Možda je problem i u nedovoljnoj informiranosti o takvoj mogućnosti.

„Troškovi života, naročito obnove stambenog prostora, u zaštićenoj gradskoj jezgri znatno su viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika, stoga je Grad Šibenik odlučio iz vlastitih izvora subvencionirati zamjenu vanjske stolarije za stambene objekte u jezgri. Poboljšanjem energetske učinkovitosti pridonijelo bi se ne samo izgledu povijesne jezgre nego i imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. „, kažu u gradskoj upravi.

Nadali su se da će to biti dodatni poticaj za oživljavanje gradske jezgre.

Ugradnjom nove stolarije uštedjelo bi se najmanje 10 do 15 posto energije.
 

Iz kategorije: Vijesti