Datum objave: 19. Ožujak 2018

„Car od spize“, novi hit popularnog hrvatskog guslara Dane Jurića

„Car od spize“, novi hit popularnog hrvatskog guslara Dane Jurića
Diana Ferić
Diana Ferić

Guslarski hit „Car od spize“, Dane Jurić je napisao i skladao za HTV-ov dokumentarni film o tradiciji janjetine pečene na ražnju u šibenskom kraju dugoj više od 8000 godina.

Dane Jurić, jedan od najpopularnijih i najplodnijih hrvatskih guslara poznat je po svojim socijalno i politički angažiranim pjesmama kao i pjesmama o ljudima i šibenskog kraja i Hrvatske, običajima, događajima i pojavama u kojima opisuje i komentira aktualna zbivanja u Hrvatskoj i svom zavičaju.

Do sada je objavio nosače zvuka "Desna strana to je moja mana" i " Pisma o legende dvije", a pjesme su mu objavljena je i na CD-u „Bukovica, Zagora i Ravni Kotari“.

Sada se pojavljuje i kao autor stihova i glazbe za dokumentarni film kojeg pod ranim naslovom "8000 tisuća godina tradicije janjetine pečene na ražnju u šibenskom kraju" kojeg snima Odjel kultura Hrvatske televizije. Urednik produkcije je Aleksej Gotthardi Pavlovsky, a producentica Sanja Ivančin. Režija je povjerena Ivi Kuzmaniću, a u njegovoj ekipi su snimatelj Dušan Vugrinec, snimatelj tona Borna Cvitanović i dizajner rasvjete Ljudevit Friščić.

Njegova pjesma "Car od spize" govori o tradiciji pečenja i guštanja u janjetini pečenoj na ražnju i savršeno se uklapa u sadržaj dokumentarnog filma  filma utemeljenog na znanstvenom radu i istraživanjima arheologa dr. Zdenka Brusića koji je tvrdio da mi možemo koliko hoćemo, s ironijom ili posprdno, govoriti o tom „primitivnom običaju“ s naših epskih prostora ili o našem čovjeku kao spodobi kojoj iz usta viri papršnjak, ali je činjenica da nemamo ni boljeg jela ni, ni duže kuharske tradicije ni starijeg gastro brenda od janjca na ražnju zato što je spremanje janjetine na ražnju i ispod peke ogledalo naše milenijske tradicije koja ne zaslužuje prezir i omalovažavanje već naprotiv poštovanje i uvažavanje.

https://www.facebook.com/sibeniknews.portal
 

Iz kategorije: Vijesti