Datum objave: 18. Ožujak 2018

Šokantno:Kućanstvima koji imaju trošila velike snage stižu tri puta veći računi za struju

Šokantno:Kućanstvima koji imaju trošila velike snage stižu tri puta veći računi za struju
Diana Ferić
Diana Ferić

Skuplja struja stiže građanima koji se griju na struju ili imaju etažno centralno grijanje, protočne bojlere, odnosno koriste trošila s visokom snagom, piše tportal.

Velik broj potrošača u Dalmaciji, iznenađen puno višim računima za struju koji im dolaze od početka ove godine, javlja se savjetniku za energetiku udruge Splitski potrošač, Nenadu Kurtoviću, koji za Novi list upozorava da će veći računi početi dolaziti svim onim potrošačima koji se griju na struju i koriste trošila sa visokom snagom – etažna centralna grijanja, protočne bojlere i slično.
Kako su u primjenu krenuli novi Opći uvjeti za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), spuštena je granica ulaska u takozvanu crveni tarifni model, sa 30 na 20 kilovata, u kojem se, za razliku od plavog i bijelog tarifnog modela, naplaćuje i trošak obračunske vršne radne snage.

Kao u Dalmaciji, isto će se događati svuda gdje kućanstva troše više električne energije nego što je to u prosjeku slučaj, i pritom angažiraju veću snagu. Oni će automatizmom ‘upasti’ u razred crvene tarife. Po starim Općim uvjetima snaga se na računima za struju naplaćivala za priključnu snagu iznad 30 kilovata, dok su ostali, ispod te granice, plaćali samo mjesečni paušal od 20 kuna. Sad će, međutim, već za snagu iznad 20 kilovata plaćati mjesečni paušal od 50 kuna i još 51 kunu za svaki registrirani kilovat', pojašnjava Kurtović.

Kako navodi primjer, ako kućanstvo ima protočni bojler snage, primjerice, 18 kilovata, a istovremeno je upaljena i pećnica, televizor ili kompjutor, plus frižider, začas će se premašiti 20 kilovata.

Troši li kućanstvo, Kurtovićev je izračun, 600 kilovatsati struje na mjesec, pri čemu 70 posto u višoj, a 30 posto u nižoj tarifi, sad će u crvenoj tarifi samo snagu morati platiti nešto više od tisuću kuna, pa će mjesečni račun za toliku potrošnju porasti sa 573 na 1.757 kuna, dakle tri puta.

 

Iz kategorije: Vijesti