Datum objave: 16. Ožujak 2018

Našim EU parlamentarkama ideologija ispred izjednačavanja plaća muškaraca i žena

Našim EU parlamentarkama ideologija ispred izjednačavanja plaća muškaraca i žena
Diana Ferić
Diana Ferić

Svaku ženu, zastupnicu u Europskom parlamentu koja nije digla ruku za izvješće portugalske zastupnice Inês Cristine Zuber , a koje sadrži niz mjera za povećanje ravnopravnosti, može i treba biti sram! One se ne bore za pravdu i ravnopravnost, nego su poslušni stranački pijuni koji pognute glave glasaju kako im nalože njihove ideološke političke skupine – ljuti se Sanja Sarnavka predsjednica ženske udruge „B.a.B.e“ na hrvatske europarlamentarke iz redova HDZ-a Dubravku Šuicu, Ivanu Maletić i Zdravku Bušić te Ružu Tomašić koje su glasale protiv izvješća koje među ostalim poziva da se muškarcima i ženama zajamči ista plaća za isti posao te da se zabrane otpuštanja za vrijeme rodiljskog dopusta.
Da su zastupnici i zastupnice HDZ-a i HSP-a Ante Starčević glasali “za”, rezolucija bi bila usvojena, a ovako je odbačana s tijesnom razlikom u glasovima, presnosimo iz Slobodne Dalmacije.

 


Iako je riječ o neobvezujućem izvješću, Sarnavka veli kako takva izvješća puno znače upravo udrugama jer se u svojoj borbi za ravnopravnost mogu na njih pozivati.
„Upravo zato što je neobvezujuće, ništa ih ne bi koštalo da su ga podržale. Ali ne, nisu željele pokazati solidarnost sa ženama kojima je to potrebno, fućka se njima za domaćice i potplaćene žene, njima smeta ‘politiziranost’ izvješća. A meni smeta ta dvoličnost, kad zagovaraš tradicionalni život za druge, a sebi osiguraš bruxellski ured i plaću veću od 6000 eura – ogorčena je Sanja Sarnavka.
Zastupnice HDZ-a te Ruža Tomašić, pak, brane se da su za sve krivi ‘socijalisti i njihove manipulacije’.
– Ma, naravno da se zalažem za ravnopravnost i to 51:49 u korist žena, ali za rezoluciju nismo glasovali jer su socijalisti željeli provući neke ideološke teme na mala vrata i nisu željeli podržati alternativnu rezoluciju – objašnjava HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica.

 

Ivana Maletić također tvrdi kako bilo kakvu diskriminaciju na osnovi spola smatra nedopustivom, ali da, nažalost, Izvješće gospođe Zuber pod borbom za jednakopravnost spolova donosi ideološke postavke koje većini zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu nisu prihvatljive. „Prije svega relativiziranje obitelji i prava na život. Najmanje je u ovom Izvješću napisano o pravima žena te se tako važna tema marginalizira zbog čega sam i glasala protiv Izvješća, a nikako protiv jednakosti i prava žena – ističe Ivana Maletić (HDZ).

 

Tvrdi kako je manipulacija jednom toliko iznimno važnom temom nedopustiva te da je protiv Izvješća zato, uz EPP, glasovao i dio liberala, zeleni pa čak i feministkinje u Europskom parlamentu. Ruža Tomašić tumači kako se u izvješću nije radilo samo o izjednačavanju plaća žena i muškaraca za isti posao.
Podmetanje pobačaja

 

– To bih svakako podržala. Podmetanje prava na pobačaj i rodne ideologije u izvješću pokazuje koliko je ljevici doista stalo da ženama osiguramo ravnopravnost. Ignoriranje prava oca da sudjeluje u donošenju takve odluke i zatiranje djetetovog prava na život ne smatram napretkom – ističe Ruža Tomašić.
Uvjerava kako jednake plaće žena i muškaraca za isti rad jamči Lisabonski ugovor, a ne izvješće u kojem joj posebno smeta dio u gdje stoji da se ‘potiče države članice da povećaju svoja ulaganja u zdravstvene usluge primarne zdravstvene zaštite povezane sa spolnim i reproduktivnim zdravljem i preporučuje državama članicama da štite prava žena na slobodne, visokokvalitetne javne ginekološke i akušerske zdravstvene usluge te na spolno i reproduktivno zdravlje u cjelini, uključujući i pravo na dobrovoljni prekid trudnoće.

Iz kategorije: Vijesti