Datum objave: 13. Ožujak 2018

Gradonačelnik Burić podržao rušenje zgrade kina Tesla i poručio "takvih će rušenja biti još"

Diana Ferić
Diana Ferić

Iris Ukić Kotarac, Nezavisnu vijećnicu s liste Stipe Petrine u Gradskom vijeću Grada Šibenika zanimalo je na Aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća grada Šibenika što gradonačelnik Željko Burić i kao gradonačelnik i osobno misli o tomu da se propustilo zaštiti kao kulturno dobro zgradu bivšeg kino Tesla i da ju se šutke srušilo. „Pozivate s ena to da je gradskoj vlasti stalo do kulture i turističkog razvoja pa me zanima kakav je vaš komentar toga što se u Šibeniku kultura povlači pred Mercedesom“, upitala je vijećnica Ukić Kotarac.

Gradonačelnik Burić je kazao kako ga čudi to pitanje s obzirom da je odavno poznato da će se zgrada kina Tesla srušiti.

 

„To nije bila zaštićena zgrada i naša je bio da pratimo samo poštuje li investitor sve obveze prilikom rušenja. Investitor ima sve uredne papire. To je bila derutna građevina koja više nije imala nikakvu vrijednost i bila je crna točka grada Šibenika. Nemojte mi pričati o kinu Tesla jer ja bih o tome mogao govoriti cijelo jutro, ali to s ovim nema veze. Je li ta zgrada imala neku povijesnu vrijednost ili nije ja o tomu ne mogu govoriti jer nisam stručan. Jedino što mi sad želimo je tražiti od investitora da se buduća građevina uklopi u novi vizuru koju će Šibenik dobiti nakon uređenja trga na Vanjskom, parka ispred crkve gospe Van grada i Poljane kao glavnog gradskog trga. Poštivanje prošlosti je nužno, ali život ide dalje . Čuvanje povijesnih zgrada može se događati na više načina, a ne konzerviranjem nekih starih sadržaja. Šibenik je izašao iz priče trčanja za vlastitim repom, i takvih rušenja će biti još“, kazao je gradonačelnik Burić.

 

Vijećnika ŠGF -a Rikarda Marenzija zanimalo je je li zgrada kina Tesla, koja je srušena upravo za vikend, rušena po propisima i što je sada s tim gradilištem u srcu grada koje je po njegovom mišljenju, kakvo je sada, veća opasnost  za prolaznike nego što je bila stara zgrada

Branka Vrančić, v.d. pročelnica  Ureda za graditeljstvo je rekla da je rušenje  bilo legalno, a da gradilište još nije otvoreno.

 

Iz kategorije: Vijesti