×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/26118
Datum objave: 12. Ožujak 2018

Gradska administracija tvrdi:Šibenik je uhvatio zamah u razvoju

Gradska administracija tvrdi:Šibenik je uhvatio zamah u razvoju
Diana Ferić
Diana Ferić

Nedavno je objavljeno da je Grad Šibenik dobio zvučno priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva i poduzetničke klime što obični puk, rekli bismo, baš i ne osjeća. Štoviše, mnogi poduzetnici žale se na uvjete poslovanja, novca je u opticaju sve manje, osim u turističkoj sezoni. Ne primjećuje se da niču nove tvrtke u takozvanim kreativnim industrijama. Brojne zatvorene poslovne prostore u središtu Šibenika građani fotografiraju i stavljaju na svoje Facebook profile.

Zanimalo nas je što kažu nagrađeni, gradska administracija i na koje sve načine potiču poduzetništvo. Nabrajanje mjera im puno bolje ide od odgovara na pitanje koje su konkretne rezultate te mjere dale.   Zanimljivo je i da kao jedna od uspjeha spominju takozvani raspršeni hotel, projekt u koji su i Grad i država uložili novac, a koji se neslavno propao.

 

Uostalom , odogovor donosimo u cijelosti pa zaključite samo je li nagrada za poticanje poduzettništva opravdana ili ne:

„Grad Šibenik je u okviru svojih mogućnosti provodio mjere koje ciljano uključuju edukaciju na poljima modernih tehnologija, IT sektora, start-upova, turizma, ruralnog razvoja, osmišljavanja projekata za prijavu na fondove Europske unije, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ureda za gospodarstvo i EU fondova Grada Šibenika.

„Nekoliko europskih projekata posvećeno je ciljanom oživljavanju stare gradske jezgre, a u komunikaciji s drugim europskim gradovima slične problematike, tražila su se adekvatna rješenja.
Gradska uprava također nastoji sagledati grad Šibenik na cijelom administrativnom području, uočiti prednosti pojedinog dijela te iste razvijati.Primjerice, poduzetniku se može, putem definiranih zakonskih normi, jednokratno donirati pomoć, a može se i dugoročno planirati da taj isti poduzetnik ima adekvatnu infrastrukturu – vodoopskrbu, odvodnju, plinovod, internetsku vezu, parkirno mjesto, i sl. Naravno da je idealno i jedno i drugo, no Gradska uprava nastoji ispravno razvijati sustav i infrastrukturu koju je naslijedila“, educiraju i dociraju iz tog Ureda.

 

Ističu kako je poduzetnički oživljena povijesna gradska jezgra.

 

„Šibenik je iskoristio svoju priliku revitalizacijom povijesne baštine koju je ponudio turistima. Time su se otvorila i radna mjesta. Uređenjem šibenskih tvrđava otvorila se mogućnost malim poduzetnicima i iznajmljivačima da obogate svoju ponudu i oplemene poslovanje. U Šibeniku su se počeli graditi hoteli. Amadria park, najveća ovdašnja hotelska kuća i nekada zatvoreni resort , otvorila je svoja vrata i promijenila politiku poslovanja te upućuje svoje goste na ciljane destinacije u gradu. Sve je to veliki iskorak za Šibenik koji je uhvatio zamah u razvoju“, kažu u svom odgovoru.

Na kraju nabrajaju i niz mjera koje je, kako kažu, Grad poduzeo u prethodnom razdoblju, a koje su pomogle ostvarenju povoljne poduzetničke klime:

 

-U staroj gradskoj jezgri otvoren je Urbani centar za čije uređenje je Grad Šibenik izdvojio oko 200.000 kn. U Centru je odrađen niz edukacija na raznim poljima, koje su bile pristupačne građanstvu svih uzrasta. Samo tijekom 2017. godine održano je 17 stručnih predavanja i 209 radionica kroz koje je prošlo stotine odraslih i čak 311 djece.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima EU kroz projekt JEWEL MODEL – JOINT EASILY WAFTED EAST LABORATORY MODEL.

 

-U šibenskoj povijesnoj jezgri otvoren je Urbani inkubator u kojem poduzetnici ( stanari) mogu koristiti prostor i modernu opremu za rad po subvencioniranim cijenama. Vrijednost projekta je 1.144.869,00 HRK od čega je Ministarstvo gospodarstva sufinanciralo 550.000,00 HRK, a Grad Šibenik 594.869,00 HRK.

- Pokrenut je Informacijski centar Europe Direct Šibenik s ciljem pružanja informacija te komuniciranje građana Šibenika i Šibensko - kninske županije s institucijama EU kako bi se potaklo njihovo aktivno sudjelovanje u relevantnim europskim pitanjima. Grad Šibenik je sufinancirao projekt s 54.720,00 HRK.

-Projektom Raspršeni hotel Šibenik, financiran sredstvima Ministarstva turizma s 200.000,00 HRK i Grada Šibenika 208.000,00 HRK omogućen je zajednički pristup poslu privatnim iznajmljivačima. Pozicioniranjem Šibenika na turističkoj karti, privatni iznajmljivači prerasli su potrebe zajedničke recepcije, te prostor danas koristi JU Tvrđava Kulture.

 

-Proveden je projekt Novo lice Šibenika, povećanje energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Šibenika; vrijednost projekta je 864.000,00 HRK od čega je Fond sufinancirao 714.000,00 HRK, a Grad Šibenik 150.000,00 HRK

-provodi se europski projekt RETAILINK koji ima za cilj izradu akcijskog plana maloprodaje u staroj gradskoj jezgri. Grad Šibenik ga sufinancira s iznosom od 8.360,00 EUR.

-u tijeku je provođenje projekta Rosie čiji je cilj međunarodnom suradnjom poboljšati vještine i kompetencije poduzetnika i inovatora. Grad Šibenik sufinancira projekt s iznosom 15.718,73 EUR

-Grad Šibenik je u prošloj godini namijenio 200.000 kn za sufinanciranje izmjene stolarije u objektima stare gradske jezgre, no na žalost, na javnom pozivu nije bilo interesa

- u sklopu revitalizirane tvrđave Barone poduzetnici su dobili priliku ponuditi autohtone prehrambene proizvode te suvenire

- manifestacija Adventura omogućila je poduzetnicima da u zimskom periodu ostvaruju prihod te je iz godine u godinu potražnja za adventskim kućicama sve veća

- Grad je uložio značajna sredstva u uređenje plaža koje su dodatno omogućile razvoj grada- plaža Banj otvorila je mogućnosti razvoja istočnog dijela grada, dok je prošle godine uređena plaža Rezalište obogatila turističko-ugostiteljsku ponudu Brodarice, ali i cijelog Šibenika

- objektima u staroj gradskoj jezgri obračunava se najniži koeficijent zone komunalne naknade koji iznosi 0,20

U planu je realizacija dvaju projekata koji su namijenjeni poduzetništvu:

-Projekt Centar za nove tehnologije i poduzetništvo 'Trokut' za koji je Grad Šibenik ostvario 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU. Projekt će se graditi na području mandaline u svrhu poticanja, rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća te stvaranja novih radnih mjesta.

-Projekt Hrvatski centar koralja Zlarin koji bi bio okupljalište koraljara s prostorima za edukaciju, prezentirao proces vađenja koralja te bi trebao značajno doprinijeti razvoju otoka.

-Popisu ćemo dodati i planirani projekt izgradnje podzemne garaže na glavnom gradskom trgu Poljana, gdje će poduzetnici dobiti posebne uvjete korištenja parkirnih mjesta.

 

 

U Poduzetničkoj zoni Podi je trenutno zaposleno oko 1500 ljudi u 46 tvrtki, uključivo poduzetnički inkubator- PIN. Sama poduzetnička zona je usredotočena na proizvodnju kao impuls našeg gospodarskog rasta i s ciljem privlačenja upravo takvih ulagača. Podi su danas kompletno infrastrukturno opremljeni, spojeni na pročistač i vodovodni sustav.

Zona Podi obuhvaćena je projektom aglomeracije Šibenik, koji vlastitim i europskim sredstvima provodi poduzeće Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik.

U protekle četiri godine u Zoni je otvoreno osam novih pogona, prodano je 120.392m2 zemljišta.

Podsjetimo, cijena zemljišta od 5 eura po m2 je subvencionirana i cilj Zone i nije bio primarno zaraditi prodajom zemljišta, već ponuditi poticaj za razvoj gospodarstva.

 

Osim toga, objekti namijenjeni proizvodnim djelatnostima u poduzetničkoj zoni Podi , kao i na šibenskim otocima oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa, dok se komunalna naknada objektima u zoni Podi umanjuje ovisno o godini poslovanja.

 

Na Fondove Europske unije prijavljen je projekt izgradnje infrastrukture u zoni Podi u visini od 10 milijuna kuna, a koji bi obuhvatio izgradnju prometnice uz popratnu infrastrukturu te hortikulturno uređenje cijele zone.

Izrađen je idejni projekt kamionskog terminala i upravne zgrade s pratećim sadržajima.

Šibenik ima dobru razvojnu putanju, a ciljane podatke o kretanjima u gospodarstvu i poduzetništvu očekujemo od HGK- Županijske komore Šibenik te ćemo vam ih , po zaprimanju, proslijediti, kaže se u odgovoru koji smo u cijelosti objavili.
 

Iz kategorije: Vijesti