Datum objave: 09. Ožujak 2018

Fakat.hr:Hrvoje Zekanović pobrkao pojmove i previdio da je upravo HDZ "ozakonio" rodni identitet

Diana Ferić
Diana Ferić

"U hrvatskom Ustavu, ustavna kategorija je ravnopravnost spolova, a ne rodna jednakost. Ako mi želimo usvojiti nešto ovako (Istanbulsku konvenciju op.a.), onda to moramo prilagoditi svom Ustavu. U hrvatskom Ustavu se ne govori o rodnoj ravnopravnosti, nego o ravnopravnosti spolova”, izjavio je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, inače član HDZ-ovog zastupničkog kluba u Saboru, na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Na sjednici na kojoj se raspravljalo o temi “Važnosti ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” Zekanović je inzistirao da se Hrvatskoj pokušava nametnuti tzv. rodna ideologija. “Imam osjećaj da se u ovoj konvenciji ne govori toliko o nasilju nad ženama već se pokušava jedna ideologija, a to je rodna ideologija, uvesti na mala vrata”, piše portal Fakat.hr.


Zekanović, međutim, nije tematsku sjednicu saborskog Odbora iskoristio samo za promicanje vlastitih ideoloških konstrukata, već i za pogrešno predstavljanje i interpretiranje odredbi Ustava RH. Točna je Zekanovićeva tvrdnja da se u Ustavu RH rodna jednakost eksplicitno ne spominje, dok je ravnopravnost spolova u članku 3. navedena kao jedna od najviših vrednota ustavnog poretka.
No, članak 14. Ustava RH istovremeno propisuje: “Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki”.

 

Rodni identitet “ozakonio” je HDZ

 

Uostalom, da je termin rodne ravnopravnosti u potpunosti u skladu s odredbama Ustava RH, svjedoči i primjer Zakona o suzbijanju diskriminacije. U ovom se zakonu rodni identitet spominje već u njegovom 1. članku, u kojem eksplicitno stoji da je svrha zakona “zaštita od diskriminacije na osnovi (…) rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije”. Ovakav tekst zakona je, što Zekanović može provjeriti i u Narodnim novinama, 2008. godine donijela HDZ-ova vlada predvođena Ivom Sanaderom. Zekanović, naglasimo to još jednom, u Saboru djeluje u sklopu HDZ-ovog zastupničkog kluba.

 

I te 2008. godine su konzervativne grupacije i pojedinci, uz podršku katoličke crkve, rogoborili protiv “ozakonjenja” rodnog identiteta (Hina/Slobodna Dalmacija, Deutsche Welle), ali u Sanaderovoj vladi nisu imali dovoljno utjecaja da zaustave donošenje zakona. Tjednik Nacional tim je povodom u srpnju 2008. čak objavio tekst naslovljen “Sanaderova prekretnica: Crkvu se više ništa ne pita”.

 

Uostalom, rodna jednakost za Republiku Hrvatsku nije bila sporna ni ranije. Već u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2006. do 2010. godine se kao jedna od zadaća navodi “dugoročno promicanje rodne jednakosti”. Rodna ravnopravnost sastavni je dio i Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine.
Sabor ne može mijenjati međunarodne konvencije

 

Nadalje, potpuno je pogrešna Zekanovićeva tvrdnja da bi Sabor trebao Istanbulsku konferenciju, prije ratifikacije, prilagoditi Ustavu RH. Hrvatski sabor, naime, nema ovlasti interveniranja u tekst međunarodne konvencije. Jasno je to propisano dijelom Ustava RH koji se bavi problematikom međunarodnih ugovora, u člancima 139. do 141. U ovom zadnjem članku ujedno se krije odredba koja otkriva zbog čega se hrvatski neokonzervativci tako snažno protive ratifikaciji Istanbulske konferencije.
“Međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjeg pravnog poretka, a po pravnoj su snazi iznad zakona. Njihove se odredbe mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su njima utvrđeni, ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava”, stoji u članku 141. Ustava RH.
 

Iz kategorije: Vijesti