Datum objave: 28. Veljača 2018

Iris Ukić Kotarac: Božo Petrov je šarlatan s "babyfaceom" koji gura konzervativnu propagandu

Iris Ukić Kotarac: Božo Petrov je šarlatan  s "babyfaceom" koji gura konzervativnu propagandu
Diana Ferić
Diana Ferić


Vijećnica šibenskog Gradskog vijeća, Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrina u svojoj je objavi na Facebooku argumentirano napala izjave čelnika MOST-a u Bože Petrova o Istanbulskoj konvenciji koje je dao u intervjuu u emisiji Veto na N1 televiziji.

 

“Što se tiče Istanbulske konvencije, ajmo razdvojiti dvije stvari. Ona se bori protiv nasilja, ali je isto tako u ovom trenutku kontaminirana u javnosti s rodnom ideologijom. Mene zanimaju argumenti u Saboru je li Istambulska konvencija alat za borbu protiv nasilja ili su to stražnja vrata za rodnu ideologiju. Ne volim kada mi se pokušava uvaliti nešto sa strane“, rekao je Petrov.

 

Ukić Kotarac kaže da se iz ove izjave Petrova daju iščitati najmanje dvije stvari; da Božo Petrov ili nije ni pročitao Istanbulsku konvenciju ili da namjerno krivo interpretira ovu polemiku radi hvatanja političkih poena kod ultrakonzervativnog biračkog tijela.

Njenu današnju objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti i autentično:

 

“U jeku sada već pomalo i zaboravljene rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije o zlostavljanju žena doživjeli smo da nam se „urbi et orbi“ obrati njegova ekscelencija Božo Petrov. Dosljedan svojoj ideološkoj platformi, koja bi se jednostavno dala sažeti u izjavi „piškit ću- kakit ću, od sada do malo kasnije“, Petrov u još jednom očajničkom pokušaju da se prikaže kao ideološki medijator, izjavljuje i da: “Što se tiče Istanbulske konvencije, ajmo razdvojiti dvije stvari. Ona se bori protiv nasilja, ali je isto tako u ovom trenutku kontaminirana u javnosti s rodnom ideologijom.“

 

Sad, običnom čovjeku bi ovo zvučalo kao standardno bezlično priopćenje bez ikakve supstance, no ako malo bolje pročitamo sintagmu „kontaminirana u javnosti“- dolazimo do onoga što najbolje opisuje Petrova i cijelu njegovu „stranku“. „Kontaminirana u javnosti“ – čime? Lajanjem ultrakonzervativnih aparatčika sa marginalnih portala? Izjavama članova i čelnika još marginalnijih stranaka? Tko je to kontaminirao Istambulsku konvenciju? Kako? Pitanja se množe eksponencijalnom brzinom. Je li uostalom za sukus i sadržaj konvencije bitno što je, da opet ponovimo izjavu babyface Petrova „kontaminirana u javnosti“? Naravno da nije. Istanbulska konvencija je takva kakva jest i njen sadržaj je poznat onome tko je pročita. Ne može se, riječima Njegove „svetosti“ Petrova „kontaminirati“ nešto što je poznato, već samo ono s čim čovjek nije nimalo upoznat.

 

Navedimo samo par primjera ovakve „kontaminacije“: Naime u jednom momentu je i ideja heliocentričnog sustava i oblika planeta bila, da opet ponovimo encikličku frazu Njegove Uzoritosti – „kontaminirana u javnosti“. Također je i ideja Republike, pogotovo u doba apsolutizma, bila „kontaminirana u javnosti“. O ideji evolucije bioloških vrsta da i ne govorimo jer je ona i danas na kraju desnog spektra, riječima o Njegove Preuzvišene Providnosti – „kontaminirana“.

 

Ima li ta „kontaminacija“ ikakve veze sa planetima, zvjezdanim sustavima, ili porijeklom vrsta? Naravno da nema. Objektivna stvarnost nije opterećena nečijim dnevnopolitički motiviranim interpretacijama, a to je ono što ova bula Njegove Uzoritosti Petrova u svojoj suštini jest – interpretacija motivirana isključivo kako blaženi gospodin Petrov ne bi slučajno rekao nešto što odstupa od dogmi ultrakonzervativnih krugova kojima Petrov pripada. Nama koji imamo otvorene oči i umijemo čitati ništa nije „kontaminirano“, mada nam je poprilično jasno tko i zašto tu nešto … da prostite – „kontaminira“. Konzervativni krugovi žive za histerije, kako protiv nepostojećih „komunista i jugoslavena“, „gay propagande“, „izdajnika svih vrsta“ „militantnih feministkinja“ itd. sada jednostavno preuzimaju novu mantru koju neumoljivo ponavljaju sve dok se ona ne upije u kolektivnu svijest kao gotova „datost“ (još jedna omiljena fraza zabrinutih konzervativnih moralista).
Iz ove jedne izjave Petrova da se (osim pisanja podužeg teksta) iščitati i najmanje dvije stvari

 

„ Božo Petrov ili nije ni pročitao Istanbulsku konvenciju ili – što je puno vjerojatnije, namjerno krivo interpretira ovu polemiku kako bi ušićario još koji jeftini politički poen kod ultrakonzervativnog biračkog tijela. Prosudbu o tome donesite sami. Ja samo mogu reći da me ne čudi više ništa od gospodina Petrova, jer svojim cijelim političkim djelovanjem pokazuje da je jedan najobičniji šarlatan koji pod krinkom zabrinutosti za politička pitanja svjesno, perfidno i gadljivo gura konzervativnu propagandu u javnu sferu nimalo drukčije od nekog anonimnog desničara ili ratobornog katoličkog biskupa. Na kraju od svih pitanja ostaje samo jedno: što na sve ovo kaže gospođa Petrov?”, stoji u objavi Iris Ukić Kotarac.
 

Iz kategorije: Vijesti