Datum objave: 27. Veljača 2018

Unatoč stalnim kontrolama vozači "voze" po svom: I dalje veliki broj teških prekršaja

Diana Ferić
Diana Ferić

Policijska uprava šibensko – kninska kontinuirano, svakog vikenda,  u posljednje vrijeme provodi akcije pojačane kontrole prometa na koje su vozači i posebno upozoreni, ali unatoč tomu mnogi se i dalje neodgovorno ponašaju za volanom.

 

O tomu dovoljno govori podatak da je tijekom veljače kroz četiri vikenda policija kontrolirala ukupno 1 420 vozila i tom prilikom utvrdila 826 prekršaja, dakle više od polovice vozača nije poštivalo prometna pravila iako su mogli očekivati da će ih zaustaviti policija. Vjerojatno se većina rukovodi logikom „neće baš mene“.

 

Porazno je da je proteklog vikenda više od 50 zaustavljenih vozača vozilo pod utjecajem alkohola, a u proteklih mjesec dana gotovo stotinu. Najveći broj vozača i dalje voli nagaziti gas pa je u protekle četiri akcije njih 295 kažnjeno zbog vožnje nepropisnom brzinom, 34 vozača su odbila preliminarno ispitivanje prisutnosti na droge, napisana su 133 prekršaja zbog nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji i 16 prekršaja zbog korištenja mobitela tijekom vožnje. Unatoč tomu u PU šibensko – kninskoj kažu da te akcije daju rezultat.

"S obzirom da su ove akcije policije prvenstveno preventivnog karakteran smatramo da su akcije dale pozitivne rezultate jer svaki kontrolirani vozač, koji nije zatečen u prekršaju je na neki način upozoren da je dužan poštivati prometne propise, a svaka sankcija za vozače zatečene u prekršaju, osim represivnog karaktera ima daleko veći preventivni karakter. Iz ovolikog broja utvrđenih „težih“ prekršaja proizlazi jedino obrazloženje da vozači prilikom vožnje ne poštuju odredbe Zakona o sigurnosti u prometu čime pokazuju da su neodgovorni u odnosu na svoju sigurnost, a posebno u odnosu na sigurnost svih ostalih sudionika u prometu i za to snose sankcije kroz ovu vrstu prekršaja, što je zanemarivo u odnosu na posljedice koje mogu proizvesti izazivajući teške prometne nesreće“, ističe Marica Kosor, glasnogovornica Pu šibensko – kninske.
 

 

Iz kategorije: Vijesti