Datum objave: 24. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Komunisti švercali oružje brodovima "Bog s nama" i "Bogu hvala"

NA DANAŠNJI DAN: Komunisti švercali oružje brodovima "Bog s nama" i "Bogu hvala"
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski sud je 24. veljače 1933. godine započeo proces protiv komunista "krijumčarenju oružja, paklenih mašina, revolvera, mašinskih revolvera i bombi".

Osim oružja policija je kod "komunista i bandita" pronašla još i 47 letaka "Ustaš" te tri bodeža s monogramom "Ustaš". (Op.a. - točno je napisano: "Ustaš", bez slova a)

Komunisti su, priopćeno je, oružje krijumčarili iz Italije, tj. iz Zadra, a preuzimale su ih grupe u Benkovcu, Prekom i Šibeniku.

Glavni krijumčari oružja bili su Petar Šarlija, Božo i Vid Aljinović, Branko i Andrija Kraljević, Niko Desnica i Mato Roglić. Za njih su u Zadru oružje, streljivo i bombe nabavljali Ante Brkan i Andrija Peje koji nisu bili komunisti nego kriminalci. Od onoga što je prebačeno preko talijanske granice između Zadra i Benkovca u Šibenik je preko Zatona "u kojem je djelovala jaka komunističko banditska organizacija" došlo 13 revolvera Azul, 11 revolvera Browning, 23 obična revolvera, 2 crnogorska revolvera, jedna paklena naprava i 260 komada streljiva.

U Šibenik su preko Zatona gdje je policija "razbila tri komunističke ćelije s 14 članova i mjesnu organizaciju Komunističke stranke", oružje i bombe donosili Vjekoslav Smolić zvan Rade i Jozo Dabić.

Policija je otkrila da su komunisti za krijumčarenja oružja iz Zadra u Hrvatsku tajno prevozili brodom "Bog s nama" čiji je vlasnik bio Jozo Martinović i brodom "Bogu hvala" čiji je vlasnik bio Petar Marjanović.

Zašto su komunisti imali letke i bodeže s naslovima i monogramima "Ustaš" nije bilo priopćeno.


 

Iz kategorije: Vijesti