Datum objave: 23. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN – Knin dobio Skijaški klub, a šibenski konobari prvi Kolektivni ugovor

NA DANAŠNJI DAN – Knin dobio Skijaški klub, a šibenski konobari prvi Kolektivni ugovor
Diana Ferić
Diana Ferić

Mirko Debeljak i Stevan Tonković objavili su 23. veljače 1934. godine da su u Kninu osnovali Skijaški klub, šibenski kavansko – hotelijerski radnici da su dobili prvi Kolektivni ugovor, a kavane i restoraniu Šibeniku  radno vrijeme.

Istoga dana kada se doznalo da je u Kninu osnovan Skijaški klub, kninski skijaši održavali su za skijaše iz Knina i Šibenika tečaj skijanja u susjednoj Bosni i Hercegovini na visoravni Hrnjadi iznad sela Mali Cvjetnić kod Drvara, udaljenoj od Knina oko 65 kilometara.

Skijaški klub Knin imao je 42 člana od kojih su 25 imala svu potrebnu skijašku opremu uključujući skije i štap, a Debeljak i Tonković bili su uvjereni da će se skijanje kao sport iz Knina proširiti po cijeloj Dalmaciji. U uspjeh nisu sumnjali jer je "Dalmatincima pravo skijalište blizu i do njega se lako dolazi vlakom preko Knina".

Da bi se „lako i jednostavno“ iz Šibenikadošlo do skijališta Hrnjadi iznad sela Mali Cvjetnić koje je brojalo oko 100 stanovnika, trebalo je u Šibeniku ukrcati se u vlak za Knin koji u 20 sati.

Po dolasku u Kninu za skijaše je bilo organizirano noćenje. Buđenje je bilo u 5 sati, a u 7 sati je polazio "Šipadov" vlak na uskotračnoj šumskoj pruzi Knina - Drvar kreće. Vožnja do Drvara trajala je oko 3 sata. Odmah po dolasku išlo se izravno na skijalište Hrnjadi do kojeg su se skijaši vozili zaprežnim kolima. Skijaši su noćili u Drvaru, a nakon još jednog dana na skijanju vraćali "Šipadovim" vlakom koji je iz Drvara polazio u 21 sat vraćali su se u Knin gdje su zanoćili, a u 9 sati ujutro su brzim vlakom išli do Perkovića da bi nakon presjedanja u putnički vlak stigli u Šibenik oko 14 sati. . 

Za one koji ne znaju gdje je visoravan Hrnjadi treba reći da se ona nalazi u istočnom dijelu predjelu između rijeka Una i Unac čija je granica prema zapadu kanjon rijeke Krke i Kordino brdo, a prema jugu planina Vučijak.

Istoga dana kada je u Kninu objavljena vijest da je osnovan Skijaški klub u Šibeniku je 23. veljače 1934. godine prvi puta potpisan Kolektivni ugovor između poslodavaca, vlasnika kavana, restorana i hotela, i kavansko - hotelijerskih radnika.

Tim ugovorom u Šibeniku je prvi puta regulirano radno vrijeme ugostiteljskih objekata, a određen je i jedinstveni postotak od cijena jela, pića i usluga tako da su svi zaposlenici šibenskih restorana, kavana i hotela za isti trud dobivali jednaku zaradu.Tek da se zna, plaću nisu dobivali niti je ona bila predviđena.

Poslodavci i njihovi zaposlenici prihvatili su prijedlog da zajednički pomognu gladnim i nezaposlenim Šibenčanima tako što će svakom gostu do 10 sati navečer na njegov ukupni račun dodavati dobrotvorni namet 25 para, a od 10 sati nadalje 50 para.
 

Iz kategorije: Vijesti