Datum objave: 22. Veljača 2018

Zatvoren Maslenički most. Mora se preko Obrovca. Nije to ništa, prije se išlo preko Rijeke!

Zatvoren Maslenički most. Mora se preko Obrovca. Nije to ništa, prije se išlo preko Rijeke!
Diana Ferić
Diana Ferić

Kada bura i loše vrijeme onemoguće promet preko Masleničkog mosta, mora se do Šibenika i Splita putovati preko Gračaca i Obrovca. Takva nevolja danas je drama nacionalnih razmjera, ali nije uvijek bilo tako.

Tridesetih godina 20. stoljeća kada se do Zadra, Šibenika i Splita zbog orkanske bure i nanosa snijega na željezničkoj pruzi i cestama od Gračaca do Obrovca i od Gračaca do Knina nije moglo doći ni vlakom ni cestom, putnicima koji su putovali iz Zagreba za Zadar, Šibenik i Splita bio je omogućen alternativni put „kojim mogu putovati sigurno i udobno“.

Alternativa je bila da putuju vlakom iz Zagreba u Rijeku „gdje se mogu ukrcati na čekajući parobrod Rijeka - Metković koji redovno dodiruje Zadar, Šibeniku, Trogiru, Splitu i Makarsku".

Ta praksa je bila uobičajena jer je gotovo svake zime sve do Drugog svjetskog rata dolazilo do prekida prometa zbog snježnih nevolja na pruzi Gračac – Knin i cestama Gračac – Knin i Gračac – Obrovac. Negodovanja nije bilo, a puno odustajanja od putovanja.
 

Iz kategorije: Vijesti