Datum objave: 14. Veljača 2018

Novim pravilima odlaganja smeća više se zamaraju građani nego nadležni !

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani Šibenika koji se brinu kako će, po novim pravilima, prikupljati i selektirati otpad i kako će odlagati smeće, posebno oni koji žive u zgradama,  u pravu sui jer u gradskoj upravi u Šibeniku, koja je nadležna za organizaciju novog načina zbrinjavanja otpada, kao ni u nadležnoj tvrtki „Gradska Čistoća“ nemaju baš spremne odgovore na to što građane čeka i kako ih na to pripremiti niti im je to neka „napeta“ tema. Na naša konkretna pitanja odgovaraju vrlo uopćeno i šturo. U svakom slučaju, za sada se odustalo i od takozvanih pametnih kanta i od  čipiranih vrećica za smeće  koje su jedini način da platite naknadu za onoliko smeća koliko stvarno odložite. 

Evo te korespodencije.
Pitanja koja smo im uputili su sljedeća:
1. Je li Šibenik kao jedinica lokalne samouprave poduzeo sve za taj novi način prikupljanja otpada i, ako je, što to sve sadrži?
2. Očito da se u Šibeniku još ne prikuplja otpad na novi način pa me zanima kad će to startati.
3. Posebno su zanimljive stambene zgrade. Mnogi stanari  se tuže da ni o čemu nemaju pojma, a svi su ustrašeni najavljenim kaznama pa vas molim da mi taj dio posebno obrazložite - dakle što je do sada poduzeto u stambenim zgradama i tko je nadležan za pripremu stanara za ono što im predstoji?

Odgovor koji je uslijedio je:


Gradsko vijeće Grada Šibenika 20. prosinca 2017. godine donijelo je Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, te su u trgovačkom društvu GRADSKA ČISTOĆA d.o.o. kao davatelju usluge u tijeku pripreme za usklađivanje poslovanja, odnosno načina sakupljanja otpada, sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom.
Napominjemo da se na području Grada Šibenika već godinama provodi odvojeno sakupljanje papira, a na više lokacija u gradu su također postavljeni zeleni otoci, putem kojih smo građanima omogućili razvrstavanje otpada. U tijeku je i postavljanje dodatnih zelenih otoka. Kada sustav u potpunosti zaživi, korisnici fizičke osobe će odvojeno predavati korisni otpad ( papir, staklo, metal, plastiku) od miješanog komunalnog otpada, a problematični otpad predavati u reciklažno dvorište.

Korisnici u privatnim kućama će imati 3 spremnika za otpad (jedan za miješani komunalni otpad, jedan za papir i jedan za korisni otpad). Otpad će se prikupljati u posudama, a iznimno u vrećicama. Konkretno kome će se dodijeliti posude ili vrećice bit će naknadno odlučeno, a sve sukladno uvjetima i mogućnostima nas kao davatelja usluge i svakog našeg korisnika.

Cijena usluge će se sastojati od minimalne javne usluge, odnosno fiksnog dijela i troškova zbrinjavanja otpada tzv. varijabilnog dijela te ugovorne kazne.
Cjenik usluga je u izradi, a koliko će biti iznos korisnici će biti na vrijeme obaviješteni. Izračun cijene javne usluge vršit će se temeljem volumena ugovorenog spremnika te volumena i broja pražnjenja istog.

Kontrola broja odvoza vršit će se putem čipova i barkodova koji će biti ugrađeni u svaki spremnik koji je dodijeljen korisnicima, odnosno očitavanjem istih.
Primjena novog načina prikupljanja i novih cijena naše usluge biti će najkasnije do 1. studenog 2018. godine, do kada bi trebali i našim korisnicima omogućiti sve potrebno za odvojeno prikupljanje otpada.

Što se tiče pametnih kanti, napominjemo kako bi uvođenje istih za sve naše korisnike bilo financijski neizvedivo, ali u planu nam je kroz određeno duže razdoblje, omogućiti što većem broju korisnika i takav način sakupljanja otpada.

U gore navedenoj Odluci koju je donijelo Gradsko vijeće, propisane su ugovorne kazne za nesavjesno i neodgovorno postupanje korisnika usluge, a sustav nagrađivanja nije predviđen, s tim da ćemo mi kao davatelj usluge razmotriti mogućnost da građane koji se savjesno ponašaju nagradimo.

 

Nezadovoljni konkretnošću odgovora koji su od egzistencijalne važnosti za svako domaćinstvo koje je obavezno plaćati odvoz smeća ponovili smo upit i od Gradske Čistoće dobili odgovor u kojem se navodi da je Gradsko vijeće donijelo određene odluke te da će stanari zgrada, kako sada stvari stoje, plaćati naknadu za zbrinjavanje smeća prema broju članova domaćinstva, a ne, kako se sve vrijeme tvrdi, prema količini odloženog  smeća!“

O tomu kako će to biti organizirano, gdje će se i kako postaviti zatvoreni kontejneri u zgradama i tko je zadužen to pripremiti ni riječi !!!
 

Iz kategorije: Vijesti