Datum objave: 14. Veljača 2018

KARNEVALSKI ODJECI: Brodarički Krnje zaintrigirao i podijelio stručnjake

KARNEVALSKI ODJECI: Brodarički Krnje zaintrigirao i podijelio stručnjake
Diana Ferić
Diana Ferić

Krnje s brodaričkog karnevala koji prikazuje poduzetnika Horvatinčića i sutkinju Šupe, a spaljen je na mjesnom pristaništu izazvao je reakcije sociologa i političkih analitičara, brojne polemike i podjele mišljenja.

Najopširniji prikaz fenomena karnevalskih lutaka koje se nose u karnevalskim povorkama i u pravilu spaljuju kao simboli problema koji muče zajednicu, negativnih pojava na koje se želi ukazati i u budućnosti izbjeći, društvenih bolesti, nepravde pa i potiskivanih frustracija, donio je današnji "Večernji list".

U opsežnoj analizi fenomena karnevalskih lutaka posebno se ukazuje na njihovu eksplicitnu kritičnost u Dalmaciji koja se po tome razlikuje od ostalih dijelova Hrvatske u kojima su karnevalske lutke uglavnom apstraktne.

Profesorica psihologije Mirjana Nazor, primjerice smatra da su karnevalske lutke dok služe za zabavu, opuštanje ili iskazivanje kreativnosti "super stvar", ali da u njima "nema puno dobrog ako služe da se napravi nešto što inače ne bi". Ona ne odobrava običaj da se karnevalskim lutkama koje se spaljuju na lomači daju prepoznatljiva lica i konkretna imena čak ni onda ako prikazuju političare koji ne uživaju simpatije u narodu jer stav o njima nerijetko ovisi o tome tko je na vlasti.

S druge strane politologinja Smiljana Leinert - Novosel, smatra da ne treba podcjenjivati praktičnu dimenziju pokladnih običaja spaljivanja negativaca.
-Definitivno su to osobe, - izjavila je Mirjana Leinert - Novosel u "Večernjem listu", - koje ljudima pričinjaju neke manje ili veće probleme u svakodnevnom životu i izazivaju kod njih antipatije, a da pritom ne postoje kanali kroz koje bi na tu temu mogli progovoriti, odnosno artikulirati svoja pitanja i nezadovoljstvo.
Ona smatra da je karneval koristan mehanizam, dobar ispušni ventil, za izbacivanje frustracija.

U tom kontekstu analizirani su brojni slučajevi spaljivanja karnevalskih lutaka s prepoznatljivim licima i konkretnim imenima, a najnoviji izravni povod za takve analitičke rasprave bio je brodarički krnje Horvatinčić & Šupe.

Opća je ocjena da je spaljivanje karnevalske lutke s imenom i prezimenom i prepoznatljiva lika izraz društvene kritike, ali i odraz, smatraju neki drugi analitičari, stanja u društvu pa i nepovjerenja u državu te uzročno - posljedično izbjegavanja iskazivanja nezadovoljstva tamo gdje bi to građani trebali i morali činiti.
 

Iz kategorije: Vijesti