Datum objave: 14. Veljača 2018

Tko je tu lud:Tvrde da je vodička zaobilaznica savršena,a "poboljšat" će je s 3,5 milijuna kuna

Tko je tu lud:Tvrde da je vodička zaobilaznica savršena,a "poboljšat" će je s 3,5 milijuna kuna
Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatske ceste se u slučaju vodičke zaobilaznice ponašaju nelogično – s jedne strane uporno tvrde kako je ta cesta izvedena po svim principima struke,a s druge strane najavljuju da će u njezino poboljšanje do ove turističke sezone uložiti čak 3,5milijuna kuna.


Poznato je da je zbog učestalih prometnih nesreća i to s kobnim posljedicama ta cesta odavno ponijela ime „cesta smrti“. Sredinom prošle godine obišli su je zbog toga ministar pomorstva i prometa Oleg Butković sa suradnicima nakon čega je novinarima rečeno da će se uočeni nedostatci ukloniti. No do danas nije ništa s tim u vezi napravljeno.

 

Za jučerašnjeg boravka u Šibeniku u pratnji ministra Olega Butkovića, odgovarajući na novinarsko pitanje Nikša Konjevod, član uprave Hrvatskih cesta je kazao kako je posebno osnovano povjerenstvo pregledalo cestu i svu dokumentaciju i da su zaključili da cesta nema nedostataka, da je izgrađena po pravilima struke i da se njome sigurno prometuju. No istodobno je najavio da će u „dodatnu prometnu opremu i signalizaciju do početka turističke sezone Hrvatske ceste uložiti 3,5 milijuna kuna“.

Nakon toga logično postavlja se logično pitanje zbog čega ulažu toliki novac u cestu koja nema nedostatke i koja je savršena. Imaju Hrvatske ceste na što potrošiti taj novac s obzirom na stanje mnogih prometnica, prvenstveno recimo Drniš – Knin odnosno zašto ne priznaju da ima, kako neovisni stručnjaci kažu, najmanje 20 propusta koji su potencijalno smrtonosni jer ljudski životi su u pitanju!

 

Vrsni hrvatski prometni stručnjak dr. Željko Marušić smatra da je vodička obilaznica jedno od najgorih prometnih rješenja u novijoj hrvatskoj povijesti.
- Od njezina otvaranja stalno upozoravam da je obilaznica pogibeljna i opasna zbog njezinih brojnih nedostataka. Još prošlog ljeta sam upozoravao da nakon turističke sezone obilaznicu treba zatvoriti i hitno početi s njezinom rekonstrukcijom na temeljima kružnih raskrižja. Glavni "krimen" projektanata je izvedba prometnice s klasičnim raskrižjima, umjesto da se prišlo izgradnji kružnih tokova. To ukazuje na nestručnost i neodgovornost u projektiranju obilaznice. Kružni tokovi potpuno uklanjaju rizike tragičnih ishoda, a, uz to, smiruju promet u međudionicama, jer vozači znaju da se na njima moraju gotovo zaustaviti. A za izgradnju kružnih tokova na vodičkoj obilaznici postojali su svi preduvjeti - od velike financijske potpore EU-a, do činjenice da se sve radilo od nule. S kružnim tokovima prometno rješenje bi bilo sigurno, njima bi se znatno smanjilo na troškovima nadzora prometa, a nemjerljivo blaže bi bile izravne i neizravne posljedice teških nesreća. Stoga, kružnim tokovima obilaznicu treba potpuno rekonstruirati, bez obzira na financijske gubitke, a do tada uvesti posebnu regulaciju, s uspornicima - vibracijskim trakama i kamerama – izjavio je dr. Marušić za Slobodnu Dalmaciju.
 

Iz kategorije: Vijesti