Datum objave: 12. Veljača 2018

Nova pješačka staza Goriš - Torak otvorena u NP Krka,prvi je isprobali šibenski nogometaši

Nova pješačka staza Goriš - Torak otvorena u NP Krka,prvi je isprobali šibenski nogometaši
Diana Ferić
Diana Ferić

Još jedna pješačka staza uređena je u NP Krka i to Goriš – Torak, duga oko 3 kilometra. Otvorena je danas, a prvi su je isprobali nogometaši HNK Šibenik odradivši na njoj trening u okruženju očuvane prirode, s pogledom na kanjon Čikole i na izvorište Torak.

 

„Potez od Lozovca do Pakova Sela postaje novo izletničko odredište. Ova stazu koju smo danas otvorili, uz vidikovac u Krnićima Gornjim s pogledom na suton rijeka Krke i Čikole i poučno – pješačkom stazom Brnjica – korito Čikole s pogledom na Ključicu čini idealno mejsto za boravak u prirodi, udaljeno svega 15 – tak minuta vožnje od Šibenika i Drniša“, ističe Katja Župan, glasnogovornica JU NP Krka.

 

Naime na kraju staze koja je danas otvorena nalazi se vidikovac s kojeg „puca“ pogled na sutok Čikole i Krke te izvorište Torak, poseban prirodni fenomen na lijevoj obali Čikole koje podsjeća na jezero.

 

Ta je staza iznimno značajna i za razvoj sela Goriš jer turisti i ostali izletnici sada imaju razloga skrenuti s ceste Šibenik – Drniš i doći i do njih. U tom selu su već uređena dva seoska domaćinstva te nekoliko apartmana. Upravo zbog toga je mještanin Goriša Goran  Đaković inicirao da se ta staza uredi.

 

„Dugo sam o tome govorio, ali moja ideja je tek sada pala na plodno tlo, tek sam u ravnatelju Kreši šakiću pronašao sugovornika i on je to odmah prihvatio i realizirao. Ova je staza duga oko 3 kilometra,a li uređena je i staza od sela dovede tako da je to negdje oko 6 kilometara. Ja sam predložio Upravi NP Krka da se automobili izletnika parkiraju u selu, a ne da mogu doći do staze, pogledati i vratiti se,a da mi nemamo ništa od toga. Ova staza je preduvjet da se i naše selu upiše na turističku kartu,a na ljudima koji ovdje žive je sada da to iskoriste“, kaže
Đaković.

 

To je bio i cilj Upravi NP Krka, kako ističe ravnatelj Krešo Šakić:“ Pored iznimne prirodne ljepote i kulturno – povijesnih vrijednosti koje dolaze vidjeti posjetitelji iz cijelog svijeta , NP Krka idealno je pješačko – rekreacijsko područje, pogotovo za lokalno stanovništvo. Zato kontinuiramo uređujemo poučno – pješačke staze na objema obala Krke i povezujemo ih u logične cjeline , kako bismo posjetiteljima omogućili aktivni odmor, sportsku rekreaciju ili kvalitetno obiteljsko druženje u prirodi. Stazom Goriš – Torak povezali smo pješačku zonu i približili na dohvat ruke ono što je priroda odavno oblikovala u predivnu pejsažnu sliku“; ističe ravnatelj mr. sc. Krešimir Šakić.

 

Stazama koje su sada uređene kao poučno - pješačke stanovništvo tog područja nekada je odlazilo na takozvane livade na kojima su uzgajali povrće i kukuruz.
 

Iz kategorije: Vijesti