Datum objave: 10. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Harakiri na Poljani i štrajk mesarskih pomoćnika

NA DANAŠNJI DAN:  Harakiri na Poljani i štrajk mesarskih pomoćnika
Diana Ferić
Diana Ferić

Postolar Jovo K. pokušao se ubiti harakirijem na sred šibenske Poljane 10. veljače 1938. godine, u štrajk su stupili šibenski mesarski pomoćnici i rudari u Dubravicama i Trbounju, a u kinu se prikazivao film sa zanosnom Janette MacDONALDS.

Niti je bio dužan niti ga je žena varala

Prisebni Šibenčani u zadnji su tren spasili život poznatom cipelarskom majstoru Jovi K. koji si je u četvrtak 10. veljače 1938. godine na Poljani zabio džepni nož u utrobu "s namjerom da se ubije prosipajući sam sebi crijeva".

Iako su Šibenčani koji su, vidjevši što namjerava, skočili na njega i čvrsto ga držali, Jovo se uspio još jednom obosti nožem u grudi. Prije policije na Poljanu je stigao liječnik koji je, kako su kazali svjedoci kojih se masa okupila na Poljani, samo odmahnuo rukom i kazao da to nije ništa i da će ga on "zašiti bolje nego što njemu Jovo šije cipele kada mu ih donese na popravak".

Jovo K. je prenoćio u policiji gdje se, priča se po Šibeniku, otrijeznio i ujutro otišao na posao kao da ništa nije bilo.

Zašto se Jovo K. pokušao ubiti harakirijem i to baš na Poljani nikome u Šibeniku nije bilo jasno jer je Jovo živio dosta dobro i nikome nije bio ništa dužan, a "koliko se zna ni žena ga nije varala".

Štrajkaše kamenovali Šibenčani koji nisu mogli podnijeti dan bez mesa

Istoga dana u štrajk su stupili mesarski pomoćnici u svim šibenskim mesnicama. Štrajk je organizirala Sekcija mesarskih obrtnika šibenske podružnice H.R.S.-a, a povod je bilo imenovanje Jose Perana za novog nadzornika klaonice. Peran je, kaže se u objavi štrajka, već bio nadzornik ali je morao otići jer se loše odnosio prema mesarskim pomoćnicima. Gradska uprava nije htjela imenovati drugog nadzornika umjesto Perana pa je Šibenik ostao bez mesa.
Vlasnici mesnica bili su nemoćni spriječiti štrajk, a složne mesarske pomoćnike nisu pokolebali ni Šibenčani koji su ih gađali kamenicama zato što nisu mogli podnijeti dan bez mesa za objed. Jedan od sudionika tog štrajka bio je znameniti Šibenčanin Krste Maćo Lambaša.

Istoga dana započeo je štrajk 450 rudara u rudnicima boksita u Trbounju i 300 rudara u ugljenokopu u Dubravicama, a u Šibeniku su počeli radovi na izgradnji nove obale na Rogaču.

10. veljače 1938. u Šibeniku je bio proljetni dan, a u kinu zanosna Janette MacDonalds

Lijepo je znati da je 10. veljače 1938. godine u Šibeniku bio lijep proljetni dan. Novine su objavile da Šibenikom vlada prekrasno proljeće. U kinu se prikazivao film "Tarantela" s "superšlager glumicom Janette MacDONALDS u naslovnoj ulogi" . Tu glumicu Šibenčanke su obožavale, a Šibečanima baš i nije bila po guštu.
 

Video

Iz kategorije: Vijesti