Datum objave: 06. Veljača 2018

Sudac Rogić prozvao kolege sudce za nepotizam na zadarskom sudu pa zaradio tužbe

Diana Ferić
Diana Ferić

Drugo pripremno ročište u slučaju „ sutkinja Ivana Klišmanić protiv kolege sudca Željka Rogića“ održano je danas na Općinskom sudu u Šibeniku pod predsjedanjem sutkinje Alenke Skubic.

Sutkinja zadarskog Općinskog suda Ivana Klišmanić podigla je tužbu zbog klevete protiv svog kolege s istog suda Željka Rogića (nekadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Zadru). jer ju je on u medijima optužio za nepotizam koji, kako on tvrdi, vlada u zadarskom sudstvu.


„U svojoj tužbi protiv mene Ivana Klišmanić navodi da su svi iz njezini obitelji na svoje pozicije na sudu izabrani na zakonski način. A ja smatram da nije ni po Ustavu, ni po zakonu, da je Ivana Klišmanić prvostupanjski sudac zadarskog suda, njezin otac drugostupanjski sudac, suprug odvjetnik, njezin brat sudski vještak, a bratova supruga sudska zapisničarka. A što je to nego nepotizam. To je tipična privatizacija jedne sudske institucije. To je samo jedan primjer nepotizma u hrvatskom pravosuđu. Jedna nakaradna pojava koja je raširena ne samo u Zadru, nego po sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Šibeniku. Nepotizam u hrvatskom sudstvu uzrok je i svih drugih loših pojava, jer ga slijede klijentelizam i korupcija. A upravo u svojim istupima želio sam ukazati na sve te teške nepravilnosti u hrvatskom pravosuđu „, kazao je danas zadarski sudac Željko Rogić u svom očitovanju na tužbu Ivane Klišmanić na. Brani se sam, bez odvjetnika.

 

Opunomoćenik Ivane Klišmanić koja se nije se pojavila na ročištu, splitski odvjetnik Zoran Milica ustvrdio je kakao optuženi Rogić u svom očitovanju dodatno nanosi štetu časti i ugledu njegovoj klijentici Klišmanić.


„Željko Rogić bez ikakvih dokaza i dalje iznosi optužbe klevetničkog i zlonamjernog sadržaja na račun sutkinje Klišmanić i sudskih institucija“; naglasio je no tuženik s enije dao smesti.

„Svoje tvrdnje iznosim na istinitim činjenicama. A kad sam upozoravao na neprihvatljivi nepotizam, nisam samo govorio i mislio samo na obitelj Klišmanić, već na brojne sudske obiteljske mreže kojima su isprepleteni sudovi u Hrvatskoj, a i na rodbinske veze Vrhovni suda sa ostalim sudovima. Ako opunomoćenik tužiteljice smatra da na ovom ročištu ja ne smijem iznositi tvrdnje za koje sam uvjeren da su istinite, onda ću se morati braniti šutnjom“, zaključio je Željko Rogić.

 

Željku Rogiću, inače, Državno sudbeno vijeće ukinulo je sudački imunitet nakon što je protiv njega tužbe podnijelo šest kolega sa zadarskog suda, koje je on u svojim nastupima optužio za nepotizam. Prije nepunih šest mjeseci, Općinski sud u Šibeniku donio je protiv Rogića nepravomoćnu presudu kojom mora platiti novčanu odštetu od 15 tisuća kuna (bez kamata), sucu Županijskog suda u Zadru Antunu Klišmaniću, ocu sutkinje Ivane Klišmanić, koji je Rogića također tužio zbog klevete. Ako bi Rogić izgubio sve tužbe koje su zbog njihovih javnih izjava o nepotizmu podnijele njegove kolege, onda bi s kamatama morao platiti oko 300 tisuća kuna, piše Šibenski.hr.

 

Prije ročišta na šibenskom sudu, sucu Željku Rogiću dalo je tridesetak aktivista Udruge za pomoć i zaštitu žrtvama hrvatskog pravosuđa "Veronika Vere" prispjelih iz Zagreba, Rijeke Zadra i Splita, te iz Šibenika.

Došli su s tarnsparentima "Narodu je dosta zakona mafije", "Sudite istini", "Sudstvom ogorčeni građani", "Ja sam žrtva hrvatskog pravosuđa i lažnih svjedoka".

„Solidariziramo se i dajemo punu podršku sucu Željku Rogiću sa Općinskog suda u Zadru. Sve njegove izjave o nepotizmu su vjerodostojne, a odnose se ne samo na zadarski sud, već i na ostale sudove u Hrvatskoj. A to se lako može provjeriti popisom imena i prezimena sudaca. Ovdje smo da ga podržimo jer je sudac Rogić žrtva hrvatskog pravosuđa, a mi smo registrirani kao udruga koja štiti te žrtve“, kazala je Nada Landeka, članica Predsjedništva Udruge "Veronika Vera".

 

Dio aktivista u majicama udruge bio i u sudnici .

 

Iz kategorije: Vijesti