Datum objave: 29. Siječanj 2018

Neprosvijećenost ili strah: Samo 22 mladih u Županiji lani primilo cjepivo protiv HPV-a

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo 19 djevojčica i trojica dječaka cijepljeni su u prošloj godini u Šibensko – kninskoj županiji protiv humanog papiloma virusa (HPV) što je neznatan postotak u odnosu na njihov broj u Županiji, a od ove školske godine cijepljenje protiv HPV-a je besplatno za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole.To je čak i znatno ispod  hrvatskog prosjeka koji je malen i iznosi oko 10 posto.

 

Riječ je o virusu koji može izazvati rak grlića maternice koji u Hrvatskoj godišnje odnese 120 života. Očito je da bi sustavno, edukacija roditelja trebala biti jača nego što je sada, ali povećanju procijepljenosti ne ide u prilog niti što veći strah o cijepljena uopće koji se širi Hrvatskom. U situaciji kada u javnosti neki, poput dr LidjeGajski izlaze s tezama o tomu da se to cjepivo povezuje negdje i sa smrtnim ishodima roditeljima nije lako donijeti odluku da se njegovo dijete cijepi iako je riječ o jednom od glavnih uzročnika raka vrata maternice. Tomu u prilog govori i podatak da je na početku primjene cjepiva u Zagrebu prije devet godina odaziv bio 17 posto ciljane populacije školske djece, a sada je manji od deset posto

 

„Vjerujemo da će taj broj u ovoj godini biti veći, sudeći po upitima roditelja. Učenici su na početku školske godine dobili letak sa svim informacijama o HPV-u kao i o mogućnosti besplatnog cijepljenja,te je na sve škole u županiji na oglasnim pločama postavljen letak s informacijama o prethodnom,te imenom nadležnog školskog liječnika kao i brojem telefona na koji se roditelji i učenici mogu javiti . Edukacija se provodi tijekom roditeljskih sastanaka učenika osmih razreda koje održavaju liječnici specijalisti školske i sveučilišne medicine na početku školske godine. Također,edukacija se provodi i individualno kod samih učenika u sklopu održavanja zdravstvenog odgoja prije sistematskih pregleda“; kaže Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije.
Ginekolozi s kojima smo razgovarali smatraju da je uzrok te neznatne procijepljenosti općeniti strah od cijepljenja danas, ali u prvom redu da je to nedovoljna educiranost roditelja i djece, općenito kada je riječ o zdravlju.

 

„ Ne možete vjerovati koliko su današnje generacije i mladih i njihovih roditelja u nekim stvarima zaostali. Mislim da je zdravstveni odgoj u školama potpuno zakazao. Nije normalno da ja mladih djevojkama koje su već stupile u spolni odnos na pregledu objašnjavam što su to plodni dani, što je ovulacija, kako se određuje menstrualni ciklus i slično. O kontracepciji da i ne govorim. Majke su također nedovoljno educirane i ne žele o takvim stvarima niti pričati.  Čini mi se, ponekad, da su prosvijećenije žene koje danas imaju 60 i više godina koje mi dolaze na pregled. Neke majke  da je cijepljenje protiv HPV –a zapravo „poziv“ mladima da što prije stupe u spolne odnose, a ne da je to prevencija od raka grlica maternice“, ispričala nam je jedna šibenska ginekologinja koja podržava cijepljenje protiv HPV –a i smatra da bi se stalna edukacija trebala provoditi sustavno, na nacionalnoj razini i da lokalne sredine nisu odgovoren za tako slab odaziv na cijepljenje.

 

Sve više svjetskih istraživanja potvrđuje kako prednosti HPV cjepiva daleko premašuju prijavljene nuspojave, odnosno da dobit nadmašuje rizike. Skupinu HPV čini oko 200 virusa, a osobito visokorizični tipovi 16 i 18 uzrokuju 70 posto slučajeva raka vrata maternice u žena ili 78 posto slučajeva raka anusa u žena i muškaraca.
HPV može uzrokovati i rak penisa u muškaraca, kao i karcinom usta i grla u žena i muškaraca, a HPV kao jedna od najčešćih spolnih bolesti odgovoran je za čak 90 posto zaraza anogenitalnim bradavicama.

 

U svijetu je među najnižim odazivima cijepljenju onaj u Luxemburgu (oko 17 posto), a najviši u katoličkom Portugalu, čak 80 posto.
Ljuta protivnica tog cjepiva je zagrebačka internistica dr. Lidija Gajski, koja je već u više navrata, osobito u članku “Cjepivo protiv HPV-a – nepotrebno, beskorisno, štetno”, upozoravala na drugu stranu medalje spominjući niz negativnih posljedica koje su kod nekih nastala nakon uzimanja tog cjepiva. Spominje i niz pokreta koji se bore za povlačenje cjepiva a koji nisu samo vjerski pa spominje da ga japansko Ministarstvo zdravlja od 2013. ne preporučuje zbog brojnih nus-pojava
Kao korisnije od cjepiva preporučuje spolno prosvjećivanje, odgovorno spolno ponašanje i zaštitu te redovite ginekološke preglede. “Papa testom otkriva se prekancerozna promjena, a bolest se otklanja malim kirurškim zahvatom”, tvrdi ona.

 

No većina liječnika, pogotovu ginekologa smatra da je cijepljenje protiv HPV –a bezopasno, a nedavno je na roditelje apelirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je javno kazala kako se njezina kći cijepila protiv HPV –a.

Iz kategorije: Vijesti