Datum objave: 28. Siječanj 2018

Siječanj najtopliji otkako je mjerenja, veljača će izgleda biti hladnija

Siječanj najtopliji otkako je mjerenja, veljača će izgleda biti hladnija
Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč donedavnim prognozama, čak i u ovome tjednu, sve veća je vjerojatnost da veljača neće nastaviti ne samo gotovo ekstremno toplim ritmom siječnja, pa ni onim umjerenijim od prošloga prosinca, nego da će mjestimice biti i hladnija od prosjeka, piše index.hr.
Ili se možda i kompjutorski modeli atmosfere za dugoročne prognoze nalaze u pokladnom razdoblju pa se nakon ove najnovije "hladne maske" - uskoro opet pojavi "topla maska"?!, piše Zoran Vakula za HRT.
 

Siječanj jedan od najtoplijih od povijesti mjerenja
Nakon prosinca, koji je na Jadranu i uz njega bio prosječne temperature, a u sjevernim krajevima i iznadprosječno topao, te diljem Hrvatske jednog od najtoplijih siječanja u povijesti mjerenja, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela klimatološkog računanja zime diljem je Hrvatske iznadprosječno visoka.

Ponegdje je temperaturom siječanj i među najvišima u povijesti mjerenja. Srećom, ne i ekstreman. Siječanj bi mjestimice mogao zaslužiti klimatološku ocjenu "ekstremno toplo", primjerice u Zagrebu.

 

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru srednja siječanjska temperatura zraka trenutačno je 2. najviša od 1949. godine, a na Griču, gdje podatci za siječanj postoje još od 1862. godine je 3. najviša, odmah iza 1936. i najviše 2007. godine. U Gospiću je trenutačno 4. najviša, a podaci također postoje još iz 19. stoljeća.
Očekuje nas hladna veljača

 

Sljedeći će dani dodatno povećati odstupanje od prosječne siječanjske temperature. Donedavno je djelovalo da će i veljača znatnije pridonijeti blagosti ove zime.
Dugoročne prognoze odstupanja od prosječne srednje mjesečne temperature zraka za veljaču rijetko su kada u posljednjih desetak godina bile tako postojane kao za ovogodišnju, i u tako relativno velikom iznosu.

Najnoviji kompjutorski izračuni za sljedeća 4 tjedna znatno su promijenili "temperaturnu sliku" ovogodišnje veljače. Od veće, pa i relativno velike vjerojatnosti za srednju tjednu temperaturu zraka višu od prosječne, na suprotno - vjerojatnije hladnije tjedne.

Najnovije prognoze donose najavu hladnijeg razdoblja
Radi se o dugoročnim prognozama i promjene su moguće. Prognoze, osobito za više mjeseci i sezona unaprijed, nikada ne daju vjerojatnost od 100 % za ostvarenje neke pojave. Stoga se dogodi ostvarenje i u početku malo ili samo manje vjerojatnog razvoja vremena.
Najnovije prognoze daju povećanu vjerojatnost za dugotrajnije hladnije razdoblje. Srećom, ne i onako hladno kao što je bilo u prošlogodišnjem siječnju. Barem prema trenutačnim prognozama.
Pouzdanost prognoziranja oborine relativno mala
Jednostavna verifikacija - analiza uspješnosti prognoza, i temperature i oborine, za više mjeseci unaprijed već je bila objavljivana i to više puta. Prognoza pozitivnog/negativnog odstupanja srednje temperature od prosječne za sljedećih 6 mjeseci za Zagreb se ostvari između 70 i 80 %, ovisno koliko je mjeseci unaprijed, a za odstupanje oborine je od "skromnih" oko 50 % do oko 65 %.

Zanimljivo je primijetiti kako je pouzdanost prognoza oborine relativno mala i kod sezonskih prognoza, dok je prognoza odstupanja srednje sezonske temperature čak između 80 i 85 %!

 

Prognoza za ovu zimu taj će postotak još malo povećati jer je jako malo vjerojatno da će veljača biti toliko hladna da umanji pozitivno odstupanje od prosjeka dosadašnjeg dijela zime, posebice u sjevernim krajevima Hrvatske.
 

 

Sljedeći petak svizac Phil će "prognozirati" nastavak zime u SAD-u

 

Sasvim suprotno od prije godinu dana, kada je u Meteo kutku pisano o jednoj od najhladnije dvije trećine zime u povijesti. A tada se spominjao i svizac Phil, koji će i sljedećega petka, kao i svakog drugog dana veljače "prognozirati" nastavak zime u SAD-u.
Pritom je zgodno je znati poneku i o našim, znatno manje razvikanim pučkim "vremenoslovcima": mušicama, medvjedima, slavujima i jazavcima, kao i izreke u kojima se spominju crkveni blagdani i sveci. Na žalost, skora festa jednog od njih, prema trenutačnim prognoza, neće baš imati odviše sreće s vremenom. No, možda nedjelja popravi dojam. Ili se prognoza za Dubrovnik još promijeni.

 

Iz kategorije: Vijesti