Datum objave: 26. Siječanj 2018

Izložba šibenskog doajena novinske i dokumentarne fotografije Ante Baranića

Izložba šibenskog doajena novinske i dokumentarne fotografije Ante Baranića
Diana Ferić
Diana Ferić

Ante Baranić, doajen šibenske novinske, sportske i dokumentarne fotografije večeras u foajeu HNK Šibenik, je otvorio izložbu svojih radova "Od Centra za kulturu do HNK u

Legendarni šibenski fotograf i fotoreporter Ante Baranić, najstariji aktivni hrvatski sportski fotoreporter i jedan od rijetkih hrvatskih majstora fotografije koji se sustavno bavio dokumentarnom kazališnom fotografijom, večeras je u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku otvorio izložbu koja pruža novi uvid u njegov golemi fotografski opus stvaran kroz gotovo pola stoljeća ustrajnog rada.

Izložba pod nazivom "Od Centra za kulturu do HNK u Šibeniku" iznimno je vrijedna no ona je tek, da tako kažemo, pogled kroz ključanicu u Baranićev fotografski trezor koji još nije valoriziran ni približno svojoj vrijednosti i bogatstvu.

Presjek njegovog rada u šibenskom Kazalištu za kojeg je vezan još od 1955. godine kada je i sam glumio i bio član šibenskog glumačkog ansambla, prikazan je kroz kronološku seriju fotografija kazališnih predstava na daskama šibenskog teatra od vremena dok je ono bilo u sastavu Centra za kulturu do danas.

Prava je šteta, štoviše kulturna tragedija, što Šibenik nema galeriju ili barem prikladni prostor u kojem bi bilo moguće organizirati veliku izložbu kakvu bard fotografije kakav je Ante Baranić zaslužuje i kroz koju bi bilo moguće sagledati bogatstvo njegovog životnog fotografskog opusa kakav nema pandama u Hrvatskoj.

Izložbu je otvorila Maja Trlaja, ravnateljica HNK Šibenik koja je podsjetila na neraskidive i plodne veze Ante Baranića i šibenske kazališne kuće.

Izložba je bila dirljiva zbog prvog pojavljivanja u javnosti cijele obitelji Baranić uključujući njegove predivne unučice i unuka.

Izložba Ante Baranića "Od Centra za kulturu do HNK Šibenik", bila je moguća zahvaljujući potpori Grad Šibenika, Šibensko - kninske županije, Gradskog parkinga i sponzorstvu Vinoplod - Vinarije Šibenik i Zagrebmontaže te  osobno Josipa Stojanovića.

 

Iz kategorije: Vijesti