Datum objave: 22. Siječanj 2018

EP U RUKOMETU: Hrvatski navijači koriste trube kakve su Šibenčani imali 1938.!

EP U RUKOMETU: Hrvatski navijači koriste trube kakve su Šibenčani imali 1938.!
Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatski navijači na Europskom rukometnom prvenstvu koriste trube kave su šibenski navijači (drukeri) imali prije 80 godina!

Hrvatski navijači koji nevjerojatno vatreno i euforično navijaju za hrvatsku rukometnu reprezentaciju na Europskom rukometnom prvenstvu koje je upravo u tijeku, za stvaranje paklene atmosfere koja nosi hrvatske reprezentativce do pobjede i plaši protivničke igrače osim lupalica, udaraljki, klapalica, megafona i zvečki, koriste i trube koje nevjerojatno nalikuju trubama kakve su navijači nekadašnjeg šibenskog nogometnog kluba "Osvit", koristili tridesetih godina 20. stoljeća!

Najstarije fotografije šibenskih navijača "naoružanih" trubama potječu iz 1938. godine, a iz te godine je i jedna zanimljiva karikatura koja pokazuje fanatične šibenske "drukere" kako utjeruju strah u kosti protivnicima "Osvita". Prema pisanim tragovima šibenski navijači drvene i kartonske trube koristili su i prije, vjerojatno već od 1933. godine.

O glasnim i bučnim šibenskim navijačima koji fanatično navijaju za svoj klub pisalo se u tadašnjim novinama kao o neviđenom čudu, a splitski novinari su pozivali Splićane da se ugledaju na Šibenčane kada treba navijati "Hajduk". Nepotpisani splitski novinar napisao je 1933. godine nakon utakmice "Osvit" - "Vuk" u Šibeniku:

-Moram odmah istaknuti da bi Splićane trebalo masovno poslati na kurs navijanja u Šibenik. Istina, jedan dio publike još ne rasuđuje baš najtočnije razna pravila igre, ali za to navija da je milina. Sve hukće, grmi, trese se, a trube ore da uši bole.

Sličnost više od 80 godina starih šibenskih navijačkih truba i truba u koje pušu navijači na Europskom rukometnom prvenstvu bodreći reprezentaciju Hrvatske frapantno su slične. Zanimljivo je da su slične trube Šibenčani koristili i za navijanje na legendarnim košarkaškim utakmicama KK "Šibenka" 1983. godine. Uz njih su, vjerojatno prvi u Hrvatskoj, a i bivšoj Jugoslaviji, imali i navijačke kape ponosno ukrašene tradicionalnim šibenskim bojama i ornamentima!

Zanimljivo je da su godinama prije rata Šibenčani striktno razlikovali navijače i drukere. Navijaču su na nogometnim utakmicama bili onaj dio publike koji aplauzima i povicima nagrađuje dobru igru domaćih, ali i gostujućih navijača, a drukeri su bili organizirana skupina koja fanatično navija za svoj klub, a zviždi, omalovažava i vrijeđa protivničku ekipu. Prije Drugog svjetskog rata šibenski navijači bili su odlično organizirani. Predvodili su ih ugledni Šibenčani i sportske mecene, a imali su i svoje predstavnike u upravi kluba.

 

 

Iz kategorije: Vijesti