Datum objave: 10. Siječanj 2018

Vlada pripremila devet mjesta za poticanje zapošljavanja - sedam dosadašnjih i dvije nove

Vlada pripremila devet mjesta za poticanje zapošljavanja - sedam dosadašnjih i dvije nove
Diana Ferić
Diana Ferić

Državne potpore za samozapošljavanje u idućoj godini porast će s 35.000 na 55.000 kuna, dok će se stručno osposobljavanje (SOR) plaćati 2752 kune mjesečno. Prilika je to za brojne nezaposlene prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji planiraju pokrenuti neki posao ili tek trebaju ući u svijet rada, piše večernji.hr.

 

 

Nezaposleni, ali i poslodavci koji računaju na radnu snagu s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ove godine će na raspolaganju imati devet mjera, od kojih je sedam postojećih, a pripremljene su i dvije nove mjere - zapošljavanje pripravnika te osposobljavanje starijih od 30 godina bez odgovarajućeg radnog iskustva.
Većinu mladih, ali i poslodavaca vjerojatno najviše zanima SOR koji će se u ovoj godini plaćati 2752 kune, što je jednako novoj vrijednosti minimalne plaće.

 

SOR je najatraktivniji poslodavcima jer u tom modelu, osim naknade za prijevoz, nemaju troškova. No kriteriji za SOR pooštreni su lani, uz nova ograničenja u 2018. Zbog tih ograničenja broj zaposlenih na stručnom osposobljavanju lani je spao s 15 na samo osam tisuća.

 

Ove godine pad bi mogao biti snažniji jer je HZZ odlučio da u javnoj upravi i lokalnim jedinicama samouprave tu mjeru može koristiti najviše tri posto ukupno zaposlenih, dok je do sada SOR-om bilo moguće pokriti deset posto zaposlenika.
Privatni poslodavci pak mogu uzeti onoliko SOR-ovaca koliko su ih primili u 2017., uz uvjet da su stari SOR-ovci ostali zaposleni o trošku poslodavca, tj. da su dobili ugovore o radu.
Što se osposobljavanja tiče, ono će se proširiti na starije od 30 godina. Zavod za zapošljavanje već je započeo pregovore s Ministarstvom zdravlja kako bi se svi stažisti u zdravstvu, uključujući mlade liječnike, zapošljavali ili kao SOR-ovci ili kao pripravnici, piše Večernji list.

 

SOR-ovcima bi država davala naknadu u visini minimalne plaće, a pripravnicima cijeli iznos pripravničke plaće (85 posto plaće radnog mjesta). Pripravnicima u privatnom sektoru država bi sufinancirala 50 posto pripravničke plaće, s time da njezin iznos nije ograničen.

 

'Budući da ima novca, Zavod za zapošljavanje spreman je prihvatiti sve zahtjeve poslodavaca za zapošljavanje pripravnika. Procjenjuje se da bi tako moglo biti zaposleno oko sedam tisuća pripravnika', dodaje Večernji.
Najviše vjetra u leđa ove godine dobit će nezaposleni koji pokreću svoj biznis. Prema evidenciji HZZ-a, takvih je lani bilo 3700 i oni su dobivali jednokratnu potporu od 30.000 kuna. Ove godine taj se iznos penje na 55.000 kuna, odnosno 70.000 kuna, ako se pokretanje biznisa kombinira sa SOR-om.
Postoji i mogućnost da se pet SOR-ovca udruži u zadrugu, za što će dobiti 275.000 kuna, a ako četiri osobe osnuju trgovačko društvo, ide im 220.000 kuna. Konačno, odluče li dvije osobe pokrenuti obrt, primit će 110.000 kuna državne potpore.

 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, potkraj studenog 2017. godine u evidenciji je bilo 31.269 osoba koje nemaju radno iskustvo te 24.474 osobe s radnim iskustvom u trajanju do godinu dana, što čini ukupno skupinu od gotovo 56.000 osoba bez radnog iskustva ili s radnim iskustvom kraćim od godinu dana.
 

Iz kategorije: Vijesti