Datum objave: 09. Siječanj 2018

JU NP Krka "smiješe" se bespovratna sredstava iz EU fondova za uređenje ulaza na Lozovcu

JU NP Krka "smiješe" se bespovratna sredstava iz EU fondova za uređenje ulaza na Lozovcu
Diana Ferić
Diana Ferić

Javna ustanova „NP Krka“ na korak je do dodjele bespovratnih sredstava za uređenje ulaza Lozovac što predstavlja drugi EU projekt u godinu dana nakon odobrenih sredstava za projekt Nepoznata Krka.

 

Projektni prijedlog Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac uspješno je prošao sve faze ocjenjivanja i očekuje se donošenje Odluke o financiranju.

 

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 84.351.360,63 HRK, a Europski fond za regionalni razvoj (EFRD) sufinancira 85 % odnosno 71.698.656,53 HRK u obliku bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (šifra Projekta KK.06.1.2.01).

 

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ tako će još jedan strateški projekt usmjeren na održivi razvoj i kvalitetno upravljanje posjećivanjem provoditi sredstvima EFRD-a, jer su prošle godine odobrena sredstva i za projekt Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, usmjeren na razvoj posjetiteljske infrastrukture gornjeg toka.

 

Cilj projekta je, izgradnjom infrastrukture za prijam i upravljanje i edukacijom posjetitelja, povećati privlačnost NP „Krka“ kao turističke atrakcije, jačati obrazovne kapacitete za interaktivnu edukaciju i informiranje posjetitelja, postići kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

 

„U Nacionalnom parku ‘Krka’ imamo mnogo razloga za zadovoljstvo. Iza nas je jedna od najuspješnijih godina, a 2018. započinjemo na korak do dodjele bespovratnih sredstava za drugi EU projekt u godinu dana. S obzirom na to da većina posjetitelja u Park uđe na ulazu Lozovac, novi Posjetiteljski centar omogućit će kvalitetan prijam, edukaciju i prostorni i vremenski raspored posjetitelja u cilju rasterećenja Skradinskog buka, te pravovremene informacije o uzvodnim lokalitetima u novoizgrađenoj informativno-edukativnoj infrastrukturi. S druge strane, JU ‘NP Krka’ vlastitim će sredstvima financirati uređenje novog pristaništa u Skradinu za osam turističkih brodova. Sve će to pridonijeti smanjenju gužvi, a samim tim i boljem doživljaju Parka i očuvanju prirodne ravnoteže, što je naša primarna zadaća“, ističe je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

 

Izgradnja i stavljanje u funkciju kompleksa ulaza Lozovac uključuje izgradnju i opremanje zgrade Posjetiteljskog centra, koja će sadržavati multimedijske, prezentacijske, administrativne i ugostiteljske sadržaje, raspoređene u četiri bloka, kao i sanitarni blok, te izgradnju i uređenje prometnica, parkirališta i pješačke površine. Nalazit će se na prostoru sadašnjeg bifea a protezat će se do postojećeg sanitarnog čvora. Zgrada, čije je arhitektonsko rješenje djelo studija Atmosfera iz Zagreba, zajedno s jedinstvenim vidikovcem bit će svojevrsna atrakcija sama po sebi.

 

Preostaje još pričekati konačnu Odluku o financiranju i potpisivanje Ugovora, kada će Projekt biti detaljno službeno predstavljen javnosti, nakon čega će Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenuti pripremu postupka za odabir izvođača radova, s obzirom na to da su dobivene sve potrebne dozvole.

Iz kategorije: Vijesti