Datum objave: 08. Siječanj 2018

Problematična inventura šibenske Adventure: Za virtualnu stvarnost i virtualni podatci

Diana Ferić
Diana Ferić

Moram priznati da sam poražena, ali pred glupošću. Dok u ostalim gradovima podatke o posjećenosti njihovih adventskih sajmova izvlače iz broja turističkih noćenja i prometa na kućicama koje su nudile različite proizvode,  organizatori Adventure u Šibeniku kao jedine relevantne podatke ističu one s  Facebook -a.  Naime,  na moje novinarsko pitanje kako su došli do podatka da je na Adventuri u Šibeniku bilo 65 000 posjetitelja, a od toga 10 000, kako su oni egzaktno utvrdili, ljudi  izvan Šibenika stiže ovakav odgovor.

„ Podatak o broju posjetitelja koji su došli u Šibenik na Adventuru ili doček Nove godine bazira se na procjeni izvučenoj iz pokazatelja društvene mreže Facebook. Facebook korisnike koji su na lokaciji događaja, u konkretnom slučaju Adventa u Šibeniku, označava kao "putnike" ako su udaljeniji više od 200 km od lokacije gdje su uobičajeno tijekom godine. Taj podatak se bazira i na geo-lokacijskom praćenju kretanja mobitela Facebook korisnika (ne isključivo na osnovu upisanog grada u profilu) tako da je pouzdan indikator tko je promijenio svoju lokaciju prebivanja. S obzirom na to da Facebook kriterij od 200 km udaljenost broji kao "domaći", putnika na dočeku i Adventuri je zasigurno bilo još i više. Stoga nema dvojbe kako brojka od 2,5 tisuće posjetitelja iz drugih gradova u novogodišnjoj noći u Šibeniku nije točna, štoviše je i umanjena.

Što se generalne posjećenosti tiče, procjena od 65.000 posjetitelja u 28 dana Adventure, uključujući procijenjenih 10.000, koliko ih je bilo na dočeku, rađena je prema procjenama posjetitelja na svim događanjima kojih je - najavljenih - bilo preko 20, točnije 23, ali i procjenama ukupne posjećenosti tijekom dana. U prilog cca. 25-postotnom povećanju posjetitelja u odnosu na lanjsku godinu govori i precizniji podatak ugostitelja o ukupnom broju utrošene kartonske/papirnate ambalaže - lani je ta brojka bila 90.000, a ove godine popela se preko 120.000 komada.

 

Naravno da će  podaci Porezne uprave dati još egzaktnije podatke o povećanju potrošnje u prosincu , kažu oni i ostadoše živi, potvrđujući da su ponovno u igri virtualni podatci u kojima, valjda, uživaju samo oni koji žive virtualni život.  Oni koje pošalje Porezna uprava bit će realni.

,

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: