Datum objave: 21. Prosinac 2017

Uzvišeni trenutak za Šibenik, Županiju i cijelu Hrvatsku:Uručena UNESCO povelja za sv. Nikolu

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečano je danas, u prepunoj zgradi šibenskog kazališta, šibensko – kninskom županu Goranu Pauku Francesco Bandarin, pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu uručio UNESCO povelju o upisu tvrđave sv. Nikole kao kulturnog dobra na Popis svjetske baštine UNESCO-a, u nazočnosti Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture RH koja je bila i izaslanica predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića.

Bio je to trenutak ponosa i za Šibenik i Šibensko – kninsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku jer je Šibenik sada jedini grad u Hrvatskoj kojima dva spomenika pod zaštitom UNESCO –a. No svi govornici na toj svečanosti osim tog osjećaja ponosa istaknuli su da je to i obveza koja podrazumijeva i primjerenu zaštitu tvrđave svetog Nikole i njezinu turističku valorizaciju koja će istodobno biti u funkciji održivog razvoja. Nazočni su bili i predstavnici Grada Zadra, talijanskih i crnogorskih partnera transnacionalnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća.“, mr. sc. Renata Margetić Urlić, savjetnica Predsjednice Republike za društvene djelatnosti i mlade, šibenski biskup Tomislav Rogić, šibenski gradonačelnik Željko Burić i brojni drugi uzvanici.

„Da mi je netko rekao da će šibenske tvrđave biti obnovljene i da neće biti spomenici koje će netko slučajno posjetiti ja ne bih vjerovao. Šibenske tvrđave postali su generatori, motori turističkog razvoja i uzleta Grada Šibenika uz našu staru damu, katedralu svetog Jakova koja odavno nosi UNESCO-ovu markicu. Da mi je netko rekao da ćemo u četiri godine dvije tvrđave staviti u funkciju, za treću, svetog Ivana se upravo priprema dokumentacija i sada četvrtu koja je dobila UNESCO-ovu markicu ne bih ni to vjerovao. Tvrđava je dio kompletne i kompleksne zaštite kanala svetog Ante i to će biti posebnost grada Šibenika“, kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić zahvaljujući svima koji su za to zaslužni i pozdravljajući kolege iz Zadra i Kotora koji su kao i Šibenik uključeni u projekt „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“

Šibensko – kninska županija je od početka vjerovala u projekt zaštite tvrđave svetog Nikole i dobivanje UNESCO –ve markice i s javnom ustanovom Priroda napravila sve da se to provede.

„Projekt turističke valorizacije tvrđave svetog Nikole Šibensko – kninska županija je za projekt turističke valorizacije tvrđave svetog Nikole do sada izdvojila pola milijuna kuna za izradu dokumentacije i milijun kuna za radove. Sve to smo radili su suradnji s Ministarstvom kulture bez čije pomoći ne bi tako uspješno sve to napravili. Tvrđava svetog Nikole integralni je objekt jedinstvene arhitekture i gotovo je netaknuta od kada je izgrađena u 16. stoljeću. Bila je svjedokom burne povijesti naših krajeva i još se ponosno drži. Neopisivi osjećaj ponosa osjetili smo u Krakowu kada je ona uvrštena na popis UNESCO-ove baštine. Ja mogu samo reći da sam ponosan na sve drage ljude koji su do ovog doveli. UNESCO-ova markica svrstala nas je na kartu svjetske baštine što je izuzetna čast, ali i ogromna obaveza. Projekt turističke valorizacije kanala svetog Ante koji je cijeli u zaštićenoj zoni i u kojem vrijede najoštrija pravila zaštite istodobno je otvoren za sve poduzetnike i udruge koji u njemu prepoznaju interes za svoje gospodarske aktivnosti“, istaknuo je šibensko – kninski župan Goran Pauk.

 

Ministrica kulture Nina Obuljen naglasila je kako je upis svakog spomenika u UNESCO-ovu baštinu samo dijelom priznanje onima koji su taj spomenik izgradili, a u velikoj mjeri je to priznanje onima koji su takve spomenike baštinili, čuvali i obnavljali. Zato mi je drago da svi shvaćamo veliku obavezu i odgovornost da poštujemo i čuvamo te spomenike stavljajući ih u funkciju. U vremenu globalizacije, a ususret 2018. godine kada ćemo u Europskoj uniji obilježiti godinu europske baštine još jednom ističem kako je važno da razumijemo da promicanjem i zaštitom kulturne baštine razvijamo naše međusobne odnose, jačamo našu suradnju s drugim narodima i doprinosimo učenju jedni od drugih kakao u skladu s održivim razvojem možemo našu baštinu staviti u funkciju“, poručila je.

Francesco Bandarin je priznao kako je impresioniran tvrđavom svetog Nikole više nego bilo kojom koju je do sada vidio širom svijeta, a briga o takvim spomenicima mu je posao. Uostalom, njegov rodni grad je Venecija koja je također poznata po renesansnim tvrđava. Nije u svom govoru mazio one koji su odgovorni za valorizaciju i zaštitu tvrđave svetog Nikole kazavši da je pred njima dugotrajni i složeni postupak u kojem će im UNESCO uvijek biti od pomoći, ali će istodobno i stalno kontrolirati što se događa i „dahtati im za vratom“. „Ovo ne smijete shvatiti kao kraj nego ka početak ostvarenja vaše ideje, zasučite rukave i krenite u posao. No nadam se da će vam sve ovo biti veliki izazov u kojem prepoznajete perspektivu“, istaknuo je na kraju čestitajućži Šibeniku ulazak u klub gradova s više spomenika pod zaštitom UNESCO -a  kao što su London, Berlin ili New Delhi.

 

Glazbeni program bio je na razini tog uzvišenog trenutka pa je šibensko Kolo izvelo hrvatsku himnu, Šibensku baladu i Gotovčev „Moj grad!, a vodička klapa bunari je a capela otpjevala dvije pjesme potvrđujući da je klapska pjesma s pravom uvrštena u nematerijalnu baštinu pod zaštitom UNESCO –a.
Francesco Bandarini je jutros s Goranom Paukom i njegovim sa suradnicima, gradonačelnikom grada Šibenika Željkom Burićem, predstavnicima Ministarstva kulture, predstavnicima partnera na projektu iz Kotora i Peschiera del Garda te za kulturu obišao tvrđavu sv. Nikole. Na bedemima tvrđave svečano su postavili UNESCO zastavu i zastava Republike Hrvatske

Iz kategorije: Vijesti