Datum objave: 20. Prosinac 2017

Anton Dobra zavapio "Grobovi vam nikad oprostiti neće" i uspio odgoditi donošenje Uredbe o grobljima

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, kao ni njegovi suradnici, nije baš dobrohotan kada je riječ o prijedlozima oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Šibenika, ali danas se dogodila iznimka. Bez previše razmišljanja prihvatio je prijedlog nezavisnog Antuna Dobre, bivšeg člana HDZ –a, da se odgodi glasanje o Uredbi o upravljanju grobljima iako je njegov čovjek, Joško Vuković, direktor gradske tvrtke Čempresi tvrdio da je riječ o povijesnoj odluci. Ona predviđa da svim, a ne samo gradskim grobljima, ubuduće upravljaju „Čempresi“ koji bi uz sadašnjih 4 000 dobili još 4 000 grobalja na upravljanje i ubirali za njih mjesečnu naknadu od 200 kuna. To  znači dodatnih 800 000 kuna prihoda i jedini bi imali pravo ukop,, otvaranja grobalja i drugih aktivnosti na njima.

 

„Već 20 godina u Šibeniku se ne provodi Zakon o grobljima koji je donio Sabor i na prigradskih grobljima vlada nered. Ta su groblja, njih 27, prepušteni sami sebi. Na njima vlada kaos i došlo je vrijeme da Čempresi preuzmu upravljanje injima“, istaknuo je Vuković pokazujući fotografiju jadnog stanja na mjesnom groblju u Vrpolju. „Mi nismo osvajačka bojna nego želimo da sva groblja dostojno izgledaju jer to su mjesta pijeteta. Groblje je ozbiljna stvar i ogledalo svih nas. Ostavljamo mogućnost mjesnim odborima da u dogovoru s nama vode računa o svojim grobljima, ali samo ako dokažu da za to imaju uvjete“, kazao je Vuković dodajući da se takva uredba provodi u svim većim gradovima u Hrvatskoj.

 

Nezavisni vijećnik Anton Dobra je, međutim, tu je uredbu napao kao sramotnu. „Ako prihvatite ovu uredbu koja predviđa da mjesna groblja koja su uređena na privatnom zemljištu pređu u ruke Čempresa i ako omogućite da se Grad Šibenik uknjiži na njih to je obična otimačina naše zemlje i naših grobova. Sramotno je da se predviđa i deložacija kostiju pokojnika, ako se 10 godina i više ne plaća naknada za grobnicu. To je rasprodaja zemlje i grobnica koje su vaši preci kupili“, kazao je Dobra citirajući pjesmu Miše Kovača „grobovi vam nikad oprostiti neće“ i postigao željeni učinak- odlučivanje o toj uredbi je odgođeno,a u međuvremenu će taj prijedlog biri razmotren na nadležnom odboru Gradskog vijeća. za razliku od neurednog groblja u Vrpolju on je pokazao slike mjesnog groblja na Žiriju koje je uređeno i puno cvijeća, a priložio je i mišljenje Mjesnog odbora Žirija koji ne prihvaća predloženu Uredbu.

Iz kategorije: Vijesti