Datum objave: 20. Prosinac 2017

Vladajućima je oporba fikus:Nije prihvaćen niti jedan amandman na Proračun Grada Šibenika

Vladajućima je oporba fikus:Nije prihvaćen niti jedan amandman na Proračun Grada Šibenika
Diana Ferić
Diana Ferić

Ključni dokument za funkcioniranje Šibenika u sljedećoj godini, gradski proračun za 2018. godinu prihvaćen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika, ali samo glasovima većinskog HDZ –a, a kako to obično biva,  niti jedna amandman oporbe nije prihvaćen iako su se uglavnom odnosili na opći interes. Gradski proračun će, prema predviđanjima, biti  "težak"  243 milijuna kuna.

Joškom Šupe je u ime Kluba vijećnika SDP –a i Hrvatske stranke umirovljenika predložio šest amandmana, među ostalim da se predvide sredstva za uređenje prometnog čvora Ražine, za uređenje okoliša Spomen parka na Šubićevcu, za sanaciju ceste na Šubićevcu od Vajde do Uzorite koja, zbog lošeg sustava za odvodnju poplavi za veće kiše i pretvori se u bazen, a nije prihvaćen niti njegov amandman da se za funkcioniranje dućana na Žiriju koji je nasušna potreba Žirjana osigura 80 000 kuna. Gradski čelnici, točnije Danijel Mileta, odgovorio je da bin to bila rizična investicija jer nije poznat model kako bi se taj novac mogao transferirati privatniku na što je Šupe kazao:“ Tih 80 000 tisuća kuna o kojima ovise Žirjani je rizična investicija, a 5 milijuna kuna koji su propali u dokapitalizaciji jadranske banke nije bila rizična investicija“.

 

Neven Samardžija iz HRAST –a, koji je na ovoj sjednici položio zakletvi i zamijenio u Gradskom vijeću Hrvoja Zekanovića uložio je amandman po kojem bi Grad Šibenik osigurao besplatne udžbenike za sve učenike 1. i 2. razreda Osnovne škole za što bi, prema njegovoj računici bilo potrebno oko 150 000 kuna. To je, kao amandman na Proračun, odbijeno, a gradonačelnik Burić je ustvrdio da bi, da se to prihvati taj iznos bio milijunski, a ne toliki, ali je obećao da će, ako se pokaže, da je to samo toliko novaca, Grad Šibenik u sljedećoj godini osigurati besplatne udžbenike. Inače, za njega su takvi zahtjevi čisti populizam i on smatra da bi podjela besplatnih udžbenika trebala biti riješena na nacionalnoj razini.

 

Vladajući nisu prihvatili niti amandman vijećnika Rikarda Marenzija iz ŠGF-a, vijećnika s liste Stipe Petrine, koji nije samo predložio nego i detaljno elaborirao potrebu da se, barem na tri mjeseca  probno, u sve osnovne  škole uvede škola univerzalnog sporta za učenike od prvog do četvrtog razreda osnove škole pa je čak i ponudio rješenje kako bi se osiguralo potrebnih 200 000 kuna. Besplatno bavljenje sportom je i neotuđivo pravo djece. To nije nikakva novost već se taj program provodi na državnoj razini. Čelni ljudi Grada su kazali da su otvoreni za razgovore o toj temi, ali od sljedeće školske godine.

Anton Dobra, nezavisni vijećnik, predložio je da se porez na potrošnju za obrtnike smanji s tri na dva posto, a za one na otocima na jedna posto. To nije odbačeno već je rečeno da će se to razmotriti kod donošenja posebna odluke o porezima.

Iz kategorije: Vijesti