Datum objave: 19. Prosinac 2017

HTV -ov film o tajni Šibenske luganige prikazan večeras na Adventuri

HTV -ov film o tajni  Šibenske luganige prikazan večeras na Adventuri
Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč hladnoći veliki broj Šibenčana bio je na promociji filma „Šibenska luganiga“ večeras na Adventuri pokazujući da je Šibenčanima stalo do originalne spize, pa je u tom smislu Boris Erceg večeras pjesmu Dinga Škevina „Za guzicu na forticu“ koju je sam uglazbio.

Film je producirala Hrvatska radio televizija koja koja je krenula u priču zanimajući se za to zašto Šibenčani bez te male, mirisne kobasice ne mogu zamisliti božićne i novogodišnje blagdane i koji je tajni recept njezine pripreme. Intervjuirali su i šibenske mesare koji je pripremaju i brojne druge Šibenčane zajedno sa Zdeslavom Maričićem koji navodno ima taj tajni recept, ali on na kraju nije otkriven tako da t5o i dalje ostaje šibenskom tajnom.


Film traje pola sata, a govori o Šibenčanima kao lirskim gurmanima koji ljube epsku spizu, odnosno o legendarnoj blagdanskoj mirisnoj kobasici luganigi koja spada u kategoriju šibenskih haiku delicija.
Program praizvedbe dokumentarca „Šibenska luganiga“ realiziranog u produkciji Programskog odjela „Kultura“ Hrvatske televizije, vodio je  šibenski radijski voditelj i novinar Nikola Urukalo, o filmu i razlozima zašto je snimljengovorili su  njegov scenarist i redatelj Ivo Kuzmanić  i urednik programa Aleksej Pavlovsky.

 

Naslov filma: Šibenska luganiga – priče s končom iz borše Stanka Ferića
Premijerno emitiranje u programu HTV-a:
Četvrtak 21. prosinca HTV1 u 11,10 sati
Repriza:
Subota 23. prosinca HTV3 u 9,40 sati i HTV 4 u 12,30 sati
Redatelj i scenarist: Ivo Kuzmanić
Stručni suradnici: etnologinja Marija Krnčević Rak, povjesničar mr.sc. Milivoj Blažević, -novinar i publicist Stanko Ferić
Direktor fotografije: Dušan Vugrinec
Montažerka: Davorka Feller
Snimatelj tona: Mladen Šiklić
Rasvjeta: Ljudevit Fištrić
Kolorist: Bogdan Tankosić
Autori glazbe: Dina Rizvić i Alan Bjelinski
Obrada zvuka: Robert Stanić
Tajnica režije: Žaklina Komljen
Producent: Stjepan Erić
Urednik: Aleksej Pavlovsky

Iz kategorije: Vijesti