Datum objave: 13. Prosinac 2017

Tvrtko Pašalić otkrio ploču s novim nazivom srednje magistrale koja je sada Ulica 72.bojne

Tvrtko Pašalić otkrio ploču s novim nazivom srednje magistrale koja je sada Ulica 72.bojne
Diana Ferić
Diana Ferić

Srednja magistrala u Šibeniku od danas se zove Ulica 72. bojne Vojne policije koja danas slavi 26. godišnjicu osnivanja. Bilo je najavljeno da će na središnju proslavu u Šibenik doći generali Gotovina, Norac i Ademi,a li to se nije dogodilo. Ploču s novim nazivom tog dijela Jadranske magistrale od Meteriza do Rokića otvorio je Tvrtko Pašalić, ratni zapovjednik 4. voda Vojne policije u Šibeniku, u nazočnosti Marjana Biškića, ratnog zapovjednika te postrojbe, njezinih pripadnika i čelnih ljudi Šibenika i Šibensko – kninske županije. Središnja proslava 26. godišnjice osnivanja 72. bojne Vojne policije bit će održana sutra i to prvi put u Šibeniku.

 

Pašalić je novinarima kazao kako je ponosan na to što je jedna ulica u Šibeniku nazvana po 72. bojnoj koja je dala veliki doprinos u obrani Hrvatske, a djelovala je i na šibenskom području „Moram naglasiti da je ulicu tog naziva dobio Knin, pa zadar, a u Splitu je ispred Lore podignut spomenik posvećen 72. bojnoj i drago mi je što sada i u Šibeniku ima ulica u spomen na nju“, istaknuo je Pašalić

 

72. bojna je u Domovinskom ratu djelovala u zoni odgovornosti od Dubrovnika do Paga, a osnovana je 13. prosinca 1991. godine u Splitu. Šibenska vojna policija je najprije bila dio 113. brigade, a potom je osnovana Upravu vojne policije i osnovana je 72 bojna,a šibenska vojna policija je postala njezina satnika. Sudjelovala je u svim ratnim operacijama na području cijele Dalmacije.

 

Program proslave započeo je jutros polaganjem vijenaca na gradskom groblju Kvanj i misom u šibenskoj katedrali, a nakon imenovanja nove ulice održana je svečana akademija u Katoličkoj školi u Šibeniku.

Kroz tu bojnu prošlo je više od 2.500 pripadnika, a dvanaestorica su poginula u Domovinskom ratu.
 

Iz kategorije: Vijesti