Datum objave: 12. Prosinac 2017

Državna revizija:Grad Šibenik otpisuje potraživanja bez kriterija, plaća poslove za koje ima svoje službenike..

Državna revizija:Grad Šibenik otpisuje potraživanja bez kriterija, plaća poslove za koje ima svoje službenike..
Diana Ferić
Diana Ferić


Praksu gradske uprave da za poslove za koje imaju svoje službenike i namještenike angažiraju vanjske suradnike na temelju Ugovora o djelu što je nezakonito potvrdila je i  Državna revizija koja je u 2015. godini utvrdila je bilo takvih 12 ugovora ukupne vrijednosti oko 425 000 kuna. Državna revizija je naložila da se to ispravi, ali gradska vlast to nije napravila, kako je pokazalo njihovo izvješće za 2016. godinu.

To će se izvješće naći na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća pred gradskim vijećnicima i sigurno će izazvati oštre kritike oporbenih vijećnika. Jedna od njih, , MOST-ov Ivo Glavaš već se naoštrio za raspravu o tomu pa je na svom Facebook profilu danas napisao: „Gradonačelnik Burić podsjetio me na onaj slavni citat iz Hamleta - '"nešto je trulo u državi Danskoj". Iz razloga što, da se metaforički izrazim "nešto je trulo u financijskim izvještajima i poslovanju Grada Šibenika u 2016. godini" . Hamlet je najpoznatija tragedija koju je napisao William Shakespeare, dok je "tragediju" naziva "Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Šibenika za 2016. godinu" "napisao Državni ured za reviziju". Detaljnije o toj tragediji - pratite nas uskoro na sjednici Gradskog vijeća...“

 

Niz je stvari koje u svom izvješću navodi Državna revizija. Jedna od njih je da Grad nije uplatio 7 milijuna kuna duga prema državnom proračunu od prodaje stanova.
Tu su i nenaplaćena potraživanja koja su krajem 2016. iznosila oko 68 milijuna kuna, samo 0,2 posto manje nego godinu dana ranije što pokazuje da je naplata ponovno podbacila.

 

Grad Šibenik je u 2016. godini otpisao oko 2,8 milijuna kuna svojih potraživanja i to uglavnom prihoda od komunalne naknade čak 2,3 milijuna kuna te zakupa poslovnih i javnih prostora te najma gradskih stanova. Gradska vlast to očito radi selektivno jer, kako je ustanovila Državna revizija, nema kriterija niti mjerila za to. Državnu reviziju brine i to što podatci o tomu kome su potraživanja otpisana odnosno s kim su sklopljeni ugovori o obročnoj otplati nisu objavljeni na Internetskoj stranici Grada iako je javna samouprava to dužna napraviti.

 

U 2016. plaćeno je 25,2 milijuna kuna za nabavu robe, radova i usluga i čak oko 19,1 milijun kuna za bagatelnu nabavu kod koje nema obveze javnog natječaja već prikupljana tri ponude. Jednostavna nabava je prema definiciji nabava roba i usluga procijenjene vrijednosti do 200.000 kuna, odnosno nabava radova procijenjene vrijednosti do 500.000 kuna.

Iz kategorije: Vijesti