Datum objave: 07. Prosinac 2017

Propao još jedan pokušaj prodaje Revije,bivše radnice sumnjaju da se stečaj dobro vodi

Propao još jedan pokušaj prodaje Revije,bivše radnice sumnjaju da se stečaj dobro vodi
Diana Ferić
Diana Ferić

Samo nekoliko minuta trajalo je današnja javna dradžba u šibenskoj Stalnoj službi Trgovačkog suda u Zadru, a bivša šibenska konfekcijska tvrtka Revija ni na njoj nije prodana. Stotinjak radnica Revije koje zastupa ovlašteni opunomoćenik Vedran Uranija, po svemu sudeći, podnijet će ustavnu tužbu zbog predugog trajanja stečaja. Predlažu Skupštini vjerovnika da se intenzivira postupak prodaje te ozbiljno razmatra podizanje tužbe protiv odgovornih osoba koje su vodile stečaj. Također, zbog navodnih nezakonitih radnji, radnice pozivaju USKOK da istraži kako je vođen stečaj bivše šibenske tvornice.
„Jako sam tužna, a posebno danas kada sam došla na ročište koje je završilo za tri minute. Gospodin Rude se samo digao sa stolice i otišao kao da ga nije briga. Moj savjet je da se sve preispita i da USKOK uđe u Reviju. Ta tvrtka i dan danas ima portira, a tko njega plaća? To sve ide na naš račun. Dakle, mi ćemo njega platiti. U Reviji je sve pokradeno; od bakra, do struje, mašina, stolica, kompjutera... To je jad i tuga. Svi se borimo, svi se snalazimo i mučimo i zato s ovog mjesta pozivam sve radnice. Nemojte se osloniti samo na Radojku Pekas i na nas pet“, poručila je Radojka Pekas, jedna od razočaranih radnica.

Stečajni upravitelj Ivan Rude je najavio novu prodaju imovina Revije s umanjenom cijenom za 10 posto, no radnice to ne odobravaju. „Mi podržavamo daljnju prodaju šibenske Revije, ali ne sa smanjivanjem cijene. Sa 24,5 milijuna se došlo na 10 milijuna, a to je nedopustivo. Od Ministarstva financija pokušali smo ishoditi da se oni odreknu svojih potraživanja u korist radnica. Za sada, oni se toga ne odriču, oni čekaju prodaju tvrtke, što ne znači da se neće odreći svojih potraživanja. Ako bi država preuzela imovinu, što je moguća opcija jer ima razlučno pravo, onda tražimo da se prvo isplate radnice „, istaknuo je Uranija.

Stečaj nad Revijom pokrenut je još prije više od 16 godina te je uvjerljivo najdulji stečaj u Hrvatskoj. Bivše radnice, njih tristotinjak ostalo je bez posla i od sudskih priznatih 12 milijuna kuna s osnova plaća i otpremnina, a 2013. godine isplaćeno im je 3,3 milijuna kuna dobivenih prodajom zgrade Revije u centru Šibenika i to nakon velikog sindikalnog radničkog prosvjeda i sindikalnog zahtjeva stečajnom upravitelju i sucu da se isplata izvrši. Do sada je bilo i nekoliko realnih kupaca, no nikom nije jasno zbog čega niti jedan pokušaj prodaje nije uspio.
 

Iz kategorije: Vijesti