Datum objave: 07. Prosinac 2017

Ministrica Murganić "pere obraz" oko dodjele paketa privatnom katoličkom vrtiću u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

„Puno više me kao čovjeka pogodilo ono što se jučer dogodilo u jednom vrtiću u kojem su bili podijeljeni paketi za najpotrebitije. I ministrica pobjegne. Što ti paketi tamo rade? Kome su dodijeljeni? Nemate što bježati, o tome se morate očitovati i netko mora nastradati“, poručio je na današnjoj sjednici saborski zastupnik Tomislav Panenić u vezi s aferom koja je izbila nakon što su blagdanski paketi za siromašnu djecu i obitelji završile u jednom zagrebačkom privatnom katoličkom vrtiću.

Riječ je o aferi koja je buknula jučer. Ministrica za demografiju i obitelj Nada Murganić, objavila je Nova TV, išla je u posjet privatnom katoličkom vrtiću i ponijela je poklone 'za najpotrebitije'. Kada je novinarska ekipa primijetila za koga su pokloni namijenjeni, htjeli su o tome upitati i ministricu, no ona je pobjegla na stražnji izlaz.

 

Skandal je u  srijedu otkrila ekipa NoveTV koja je snimila sporne poklon-pakete u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana. Ministarstvo tvrdi kako su djeci podijeljeni pokloni koje je pripremio spomenuti dječji vrtić, a ne ministarstvo.
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku danas se oglasilo priopćenjem prenosimo u cijelosti:
'Sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebitije dodjeljuju se putem javnih natječaja na koje se mogu prijaviti ustanove, civilni sektor, jedinice lokalne i područne (regionalne samouprave) te drugi prihvatljivi prijavitelji koji kroz svoje projekte usmjeravaju sredstva prema različitim ciljanim skupinama.

 

Pozitivna gesta Ministarstva krivo protumačena?

Vezano uz sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u tekućoj godini raspisalo natječaje na koje se prijavljuju isključivo registrirane humanitarne organizacije koje će najranjivijim skupinama društva raspoređivati hranu i ostalu materijalnu pomoć.
U tijeku je i Natječaj kroz koji se sufinancira školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva. U svrhu upravljanja sredstvima iz navedenih fondova, Ministarstvo kroz tehničku pomoć raspolaže sredstvima koja se koriste za promoviranje programa, oglašavanje u javnim medijima i osiguravanje vidljivosti obvezatno prema unaprijed određenim pravilima provođenja svih fondova Europske unije.

Sredstva namijenjena u ovu svrhu ne mogu se potrošiti u druge namjene. Poziv predstavnicima Ministarstva da se pridruže proslavi blagdana Sv. Nikole u Javnoj ustanovi dječjem vrtiću Blažena Hozana, iskorišten je kako bi se sredstva namijenjena promociji ovih fondova iskoristila na način da se, umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, potrebitim obiteljima uruče slatkiši, školski pribor i higijenske potrepštine za njihove najmlađe članove.

Poštujući načela Fonda europske pomoći za najpotrebitije o nediskriminiranju i stvaranju razlike među djecom prigodni materijali uručeni su djelatnicima dječjeg vrtića kako bi ih oni raspodijelili najpotrebitijim obiteljima. Svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni su darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo.
Dječji vrtić Blažena Hozana je javna ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinanciranju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovnom cenzusu roditelja. Određeni broj djece vrtić pohađa besplatno.

Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije, u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje o trošenju sredstava namijenjenih najpotrebitijim skupinama društva na djecu čiji roditelji nisu slabijeg imovinskog stanja'.

Prijavite Ministricu OLAF-u

Portal Index, pak, poziva građane da ministricu Murganić prijave Antikorupcijskom odjelu u EU:

Ako  ste zgroženi činjenicom da su paketići za siromašnu djecu koje financira Europska unija završili kao darovi djeci u privatnom katoličkom vrtiću, to možete prijaviti antikorupcijskom uredu EU-a OLAF-u. Naime, s obzirom na to da su u ovu tipičnu HDZ-ovsku muljažu upetljana i sredstva Europske unije, stvari bi se za vladu Andreja Plenkovića mogle zakomplicirati ako se dovoljno građana kratkim mailom javi OLAF-u i prijavi što se dogodilo, stoji na Index-u.

"Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku će polaznike dječjeg vrtića darivati prigodnim paketima koje sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF). Pozivamo vas da medijski popratite ovaj događaj!" stoji u pozivu koji su zaprimile redakcije iz ministarstva koje vodi Nada Murganić.

Paketići za siromašnu djecu, koje je financirala EU, završili su, pak, u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana, kako su jučer otkrili novinari Nove TV, a kada su oko toga upitali zamjenicu ministrice Margaretu Mađerić, ona je doslovno pobjegla od kamera. Onda se pak pojavila ravnateljica privatnog vrtića, sestra Antonija Matić, koja je ponudila posve neuvjerljivo objašnjenje kako su od Murganić dobili paketiće koje će oni dalje distribuirati siromašnoj djeci, iako nije znala navesti konkretno kojoj.

Prema europskoj definiciji, prevara je "namjeran čin obmane s ciljem osobnog dobitka ili koji izaziva gubitak nekom drugom"

Na službenim stranicama OLAF-a postoji rubrika “Prijavite prevaru”, koja svim građanima Europske unije omogućava da se na jednom od službenih jezika, među kojima je i hrvatski, obrate ovom uredu i prijave radnje koje smatraju problematičnima. Prema definiciji prevare koja se tamo navodi, ovo što je napravilo Murganićkino ministarstvo s paketićima za siromašnu djecu po svemu sudeći pripada toj kategoriji: 1. ''Namjeran čin obmane s ciljem osobnog dobitka ili koji izaziva gubitak nekom drugom.'' i 2. ''Nepravilnost koja krši europska pravila i ima negativan utjecaj na financijske interese EU-a. Ako je nepravilnost počinjena namjerno, ona predstavlja prevaru.''

Kako je EU financirala te paketiće, a oni su od strane ministarstva dani privatnom katoličkom vrtiću a ne najsiromašnijoj djeci, očito je riječ o kršenju pravila u kojem je netko oštećen - siromašna djeca! Bijeg ministrice i njene zamjenice od novinara dodatno ukazuje kako su i same shvatile kako su uhvaćene s prstima u pekmezu tj. u nepropisnom i prevarantskom dijeljenju paketića za siromašnu djecu onima koji nisu u toj kategoriji.

 


 

Iz kategorije: Vijesti