Datum objave: 06. Prosinac 2017

Bivše radnice Revije najavljuju tužbe Ustavnom sudu protiv odgovornih zbog odugovlačenja stečaja

Bivše radnice Revije najavljuju tužbe Ustavnom sudu protiv odgovornih zbog odugovlačenja stečaja
Diana Ferić
Diana Ferić

Bivše radnice najavljuju podnošenje Ustavne tužbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske s obzirom na duljinu stečaja, koji je jedan od najduljih u Republici Hrvatskoj, inzistiraju na isplati preostalih potraživanja i prodaji tvrtke, a razmatra se i pokretanje kaznenih postupaka prema odgovornim osobama koje su vodile stečaj počev od 19. ožujka 2001. godine pa do danas, a najveći problem je pritom razlučno pravo koje nad imovinom ima država RH, odnosno Ministarstvo financija i HZZO.
Imovina nekadašnje poznate šibenske tvrtke „Revija“ od koje bi se one trebale naplatiti još jednom će se pokušati prodati na javnoj dražbi pred Trgovačkim sudom – Stalna služba Šibenik, kako doznajemo od Vedrana Uranije, predstavnika Saveza samostalnih sindikata koji će o tomu u četvrtka održati i konferenciju za novinare u Šibeniku.


Stečaj nad tom tvrtkom pokrenut je još prije više od 16 godina i uvjerljivo je jedan od najduljih stečajeva u Republici Hrvatskoj. Bivše radnice, njih tristotinjak ostalo je bez posla, i od sudskih priznatih 12 milijuna kuna s osnova plaća i otpremnina, prije 3 i pol godine im je isplaćeno 3,3 milijuna . kuna dobivenih prodajom zgrade Revije u centru Šibenika, a nakon velikog sindikalnog radničkog prosvjeda i sindikalnog zahtjeva stečajnom upravitelju i sucu da se isplata izvrši.

„Tijekom stečaja bilo je nekoliko zainteresiranih potencijalnih investitora koji su bili spremni kupiti tu renomiranu tvrtku, nastaviti poslovanje i isplatiti radnička potraživanja, među kojima je ponuda čakovačkog Beteksa bila najozbiljnija. Oni su u Bilicama htjeli pokrenuti pogon za šivanje radne odjeće, ali taj potencijalni investitor, kao i tvrtke Djelo iz Unešića, šibenski Inter, Rosšport i još neke tvrtke, naposljetku nisu kupile šibensku Reviju, iz neobjašnjenih i vrlo upitnih razlog“, tvrdi Uranija..

I nadalje se traži kupac putem javne dražbe, a cijena tvrtke se sukcesivno umanjuje, a bivše radnice potražuju još 9,3 milijuna kuna s osnova plaće i otpremnina.


 

Iz kategorije: Vijesti