Datum objave: 05. Prosinac 2017

Napreduju pripreme za rekonstrukciju i valorizaciju tvrđave svetog Nikole,stiže i UNESCO-va povelja

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante“ u listopadu ove godine Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije danas je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića zajedno sa projektnim partnerima Šibensko- kninskom županijom i Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko – kninske županije održala početnu konferenciju za taj projekt. na njoj je ponovljeno da će osim rekonstrukcije i konzervacije na tvrđavi biti minimalni zahvati, a da će većina sadržaja biti u uvali Minerskoj dok je infopunkt biti na otočiću Školjiću koji će biti i kopneni ulaz u tvrđavu. Županija ima obvezu do kraja 2019. godine donijeti plan upravljanja tom tvrđavom s procijenjenim kapacitetom posjetitelja koji će jamčiti održivost. Ovih dana u Šibenik će stići i Povelja o proglašenju tvrđave svetog Nikole dio svjetske baštine pod zaštitom UNESCO –a.

 

-Vrlo važno je da se zajedno s Turističkom zajednicom grada Šibenika osmisli dobar marketinški plan i načini na koje će ta tvrđava postati vidljiva u javnosti. Šibenik mora iskoristi činjenicu da je jedini grad s dva spomenika koji su pod zaštitom UNESCO –a - kazala je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije na današnjoj  izvještajnoj konferenciji.

 

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 2,6 milijuna kuna,a EU osigurava 85 posto tih sredstava. Sredstva će biti utrošena na izradu projektne dokumentacije neophodne za rekonstrukciju i sanaciju Tvrđave, uređenje unutrašnjosti te pristupne infrastrukture do tvrđave. Kako bi se tvrđava stavila u funkciju posjećivanja bit će izrađen detaljan Plana upravljanja te komunikacijski plan.

 

- Od početka smo vjerovali u ovaj projekt i ulagali, financirali/sufinancirali sve potrebne korake i predradnje, što se na kraju i pokazalo kao iznimno dobro ulaganje potvrđeno u srpnju ove godine uvrštenjem tvrđave sv. Nikole na Popis svjetske baštine UNESCO-a kao kulturno dobro „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća“ - rekao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan te istaknu kako je do sada Šibensko – kninska županija financirala izradu dokumentacije za revitalizaciju i sanaciju tvrđave sv. Nikole u iznosu od 500.000,00 kn i pripremne radove u iznosu od 1.500.000,00 kn.

 

Ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije, mr.sc.Anita Babačić Ajduk naglasila je važnost koncepta razvoja projekta Turistička valorizacija Kanala sv. Ante koji će sačuvati kulturno dobro bez većih intervencija . Kroz EU projekt će se financirati osim rekonstrukcije i sanacije projekt uređenja interijera, svjetlotehnike i plan upravljanja. Smještaj svih popratnih sadržaja biti će u bafer zaštitnoj zoni tj. u kanalu sv. Ante.

Valorizacijom tvrđave će se stvoriti iznimna kulturna atrakcija na prostoru grada Šibenika kroz obnovu i kreiranje jedinstvenih posjetiteljskih sadržaja što će poboljšati turističku prepoznatljivost destinacije. Izrađena projektna dokumentacija financirana sredstvima EU otvara mogućnost, ali i obvezu sanacije tvrđave sv. Nikole i stavljanje u potpunu funkciju.
Za više informacija obratite se na dolje navedene kontakte.

 

Iz kategorije: Vijesti