Datum objave: 05. Prosinac 2017

Uz Međunarodni dan volonterstva: Dr. Danči Mihovilčević, volonterka bez premca

Uz Međunarodni dan volonterstva: Dr. Danči Mihovilčević, volonterka bez premca
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik nema jak volonterski pokret niti puno volontera, a ako ih i ima najčešće su to srednjoškolci i mladi ljudi. Rijetki su slučajevi kao što je dr. medicine Danći Mihovilčević, anesteziloginja u Općoj bolnici Šibenik, majka dvoje djece i mlada baka koja, unatoč svom stresnom poslu, svaki slobodni trenutak posvećuje drugima.“Biti anesteziolog znači uvijek biti na oprezu. Kod nas nema rutine. Uvijek moramo biti potpuno koncentrirani i spremni na komplikacije. Također, na nama su mnoge teške odluke koje često puta nije jednostavno donijeti. Uza sve to, našim pacijentima, a često i obiteljima pacijenata moramo biti i psiholozi,“ rIječi su kojima ona opsuje težinu i zahtjevnost svog posla, ali ima još dovoljno energije, volje i ljubavi prema ljudima da im i volonterski pomaže.

 

Zbog svog volonterskog ove godine ponijela je titulu "Prve šibenske grandece", izbora naj-žene, što je provedena u organizaciji Udruge "Volim Šibenik". Predsjednica je Lige za borbu protiv raka Šibensko – kninske županije, a od 2010. i članica Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora, ali je sigurno kruna njezonog volonterskog rada pomoć koju pruža teško oboljelim pacijentima i njihovim obiteljima.

 

„Imali smo u našoj bolnici prvu ambulantu za bol u Hrvatskoj i tu smo radili s pacijentima od kroničnih do malignih bolesti. Ukinuta je, nažalost, 2004. godine jer je uvijek nedostajalo anesteziologa. Bilo mi je žao ljudi koje sam tu počela liječiti, pa sam nastavila preko Lige čiji sam član od studentskih dana. Radi se o pružanju savjeta, sugestijama oko terapije i hrane, o individualnom radu s oboljelim osobama. Često puta morate biti i u ulozi psihologa, ne samo pacijentu već i njegovoj obitelji. Bol i liječenje boli je nešto što se trudim ali bez ambulante rezultati su mali. Nepisano je pravilo da kada postoji neki problem kolege se i bolesnici obrate za pomoć bilo za kroničnu a posebno kod pacijenta u terminalnoj fazi maligne bolesti. U kontaktu s rodbinom oboljelog , liječnicima, patronažom koordiniram uzimanje analgetika a često bude savjeta o prehrani , njezi, pomoći tehničke naravi - nabavi pomagala, sve ono što spada u palijativnu skrb. Ponekad je veća pomoć potrebna rodbini- njima je važno da ih čovjek sasluša ida dobiju poneki savjet. Rješavanje boli je ponekad dugotrajan proces“, objašnjava Danči Mihovilčević.

 

U okviru programa rada županijske Lige protiv raka zajedno s dvadesetak aktivistica organizira radionice, javne tribine i predavanja o temi malignih bolesti koje više nisu tabu tema.

 

 


Iako je njezina profesija specijalistice anesteziologije iznimno stresna i zahtjevna tvrdi da se u njoj potpuno našla dok je njezin hobi, primijenjena umjetnost, ono što je opušta i ispunjava.
„Svijet medicine privlačio me oduvijek, u školi sam bila odlikašica i zanimale su me prirodne znanosti“, priča nam Danći Mihovilčević koja je bila ambiciozna već kao djevojka. Nakon dvije godine srednjeg usmjerenog obrazovanja opredijelila se za zanimanje suradnice u nastavi u kojem se nije našla iako je tijekom školovanja briljirala i uspjela završiti dva razreda u istoj godini. Već je sa 17 i pol godina, upisala je Medicinski fakultet u Rijeci iako njezina majka nije bila sretna kada se odlučila za medicinu jer je smatrala da je to teško zanimanje za ženu koja jednog dana možda poželi imati obitelj. Danći međutim ima i supruga i obitelj – majka je dvoje djece i baka jedne unučice.
Ona je u šibenskoj Općoj bolnici nastavila posao pokojnog dr. Stjepana Sirovice i postala je njezina kroničarka. Napisala je monografiju o povijesti Liječničkog zbora u Šibeniku i organizirala izložbu fotografija, priručnik o povijesti Odjela anesteziologije u Šibeniku. Sudjelovala je u obilježavanju 108. godina šibenske bolnice o čemu priprema i izložbu i uz sve to bavi se i umjetnošću.

 

„Kada sam se nakon pet godina studiranja vratila u Šibenik čekala sam devet mjeseci na odrađivanje staža. U tom razdoblju, voditelj umjetničke galerije Matija u Šibeniku Vlado Đerek, uveo me u svijet umjetnosti koji me također jako privlačio. Tih devet mjeseci radila sam u galeriji Matija okružena slikama i umjetninama i tako je počela priča o mom hobiju“, prisjeća se dr. Danći Mihovilčević.

 

Hobi joj, s druge strane, pomaže Danći da se ne prepustiti razmišljanju o poslu i nakon radnog vremena. „Normalno je da kada kao liječnica dođem doma nekada i dalje razmišljam o svojim pacijentima. Doma me brzo okupira moja mnogobrojna obitelj, ali kada napokon nađem vremena za sebe posvećujem se svom hobiju. Trenutno najviše izrađujem slike od suhog, prešanog cvijeća koje naberem tijekom šetnji te ga stavljam u herbarij. Izrađujem i nakit, koji sam izrađivala i prodavala kao studentica, zatim bookmarkere, lutke, oslikavam staklo i porculan, a okušala sam se i u Decoupage tehnici“, otkriva nam ta svestrana snažna žena kojoj očito dan koji traje 24 sata nije kratak za sve to što poklanja svojim pacijentima, obitelji i lokalnoj zajednici. 

Iz kategorije: Vijesti