Datum objave: 22. Studeni 2017

Mladić dobio doživotni zatvor zbog genocida u BiH-a,u presudi nema zločina u Hrvatskoj

Mladić dobio doživotni zatvor zbog genocida u BiH-a,u presudi nema zločina u Hrvatskoj
Diana Ferić
Diana Ferić

Na kaznu doživotnog zatvora nepravomoćno je osuđen ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u srijedu. Presudu Mladiću izreklo je Sudsko vijeće Haškog suda pod predsjedanjem suca Alphonsa Orieja, koje su još sačinjavali Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto, prenosimo s tportala.

 

Bosanskog krvnika, kako ga se titulira u medijima, smatra se jednim od glavnih krivaca za gotovo 100 tisuća ugašenih života tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Iako je presuda očekivana, mnogima je ipak laknulo kada je Mladiću konačno izrečena najstroža moguća kazna prvenstveno zbog brojnih diskutabilnih odluka suda u prošlosti.
Mladić je proglašen krivim po svim točkama optužnice osim po prvoj, koja se odnosila na genocid u šest bosanskih općina: Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici. Očekivano je proglašen krivim i za genocid u Srebrenici, za koji su već ranije osuđivani njegovi podčinjeni časnici.

 

Bivši gospodar života i smrti u BiH proglašen je krivim za ono što su počinile srpske snage tijekom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. godine, najteže zločine koji se uopće mogu pojmiti, a koji se uz genocid odnose na zločine protiv čovječnosti u 15 bosanskih općina, progon nesrpskog stanovništva, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje stanovništva. Osuđen je i za kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva, kao i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga za taoce.
Suci su utvrdili da su snage bosanskih Srba ubile brojne bosanske Muslimane i bosanske Hrvate, dok su brojni drugi prisilno raseljeni iz svojih domova tijekom preuzimanja kontrole nad općinama ili nakon napada na nesrpska sela.

'Okolnosti su bile strašne; oni koji su pokušali obraniti svoje domove bili su suočeni s nemilosrdnom silom. Izvršavana su masovna pogubljenja, a neke žrtve su podlegle nakon premlaćivanja. Mnogi od počinitelja koji su zarobili bosanske Muslimane pokazivali su malo ili nimalo poštovanja za ljudski život i dostojanstvo', rekao je predsjedajući sudac Alphons Orie.

 

Vijeće je utvrdilo da je Mladić počinio te zločine svojim sudjelovanjem i doprinosom u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP), odnosno sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Sarajevo, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Srebrenicu i udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za uzimanje talaca.

 

Nažalost, optužnicom nisu bili obuhvaćeni zločini koje je počinio u Hrvatskoj.

 

Neki dijelovi presude koji su opisivali razmjere i opseg nečovječnosti srpskih snaga pod zapovjedništvom Ratka Mladića, kako je pročitao sudac Alphons Orie, tijekom rata u Bosni i Hercegovini bili su posebno šokantni. Tako je zaključeno da je Mladić na sastanku u hotelu Fontana u Bratuncu, na kojem se odlučivalo o sudbini Muslimana nakon pada Srebrenice, izjavio da mogu 'opstati ili nestati'. Ubrzo je uslijedilo masovno pogubljenje preko 8000 muslimanskih dječaka i muškaraca.
Utvrđeno je da su u logorima u kojima su držani zarobljenici uvjeti bili stravični te da je bilo vrlo malo vode i hrane, što je dovelo do izgladnjivanja i smrti. Dokazano je i da su zatočenici bili prisiljeni na međusobno silovanje i ostale degradirajuće seksualne zločine. Primjerice, u kući, poznatoj kao Karamanova kuća, u Foči nekoliko skupina žena i djece od samo 12 godina redovito i vrlo okrutno je silovano.

 

U logoru Keraterm tijekom jedne noći u prostoriju su uveli brojne zatočenike i ubacili neku vrstu plina. Oni koji su pokušavali bježati ubijeni su, na njih su pucali i mnogi su poginuli, a nakon toga Srbi su ušli u prostoriju i pobili ostale.

 

'Ubili su između 190 i 220 zatočenika tijekom te jedne noći', pročitao je sudac Orie samo neka od zvjerstava za koja se izravno tereti Mladić. Zapovjednik bosanskih Srba namjerno je isključivao struju i blokirao komunalne usluge stanovnicima Sarajeva kako bi bili prisiljeni izlaziti iz skrovišta na otvoreno, čime su bili laka meta za snajperiste i topništvo vojske bosanskih Srba.

 

Mladić izricanje presude nije dočekao u sudnici jer ga je sudac Alphons Orie udaljio nakon što je počeo praviti nered, vikati i psovati jer nije udovoljeno zahtjevima obrane.
Bijesan je bacio slušalice, psovao i urlao: 'Lažete, sve je laž!' Prethodno je sudac odobrio pauzu od pet minuta da Mladić ode na zahod. Stanka se produžila na gotovo sat vremena jer je Mladiću navodno pozlilo. Izmjeren mu je visok tlak te je zatražen prekid izricanja presude. Nakon što su ga pregledali liječnici zaključeno je da može nastaviti slušati izricanje presude, a on je pokazao svoje pravo lice, zbog čega je izbačen iz sudnice.

 

Neovisni promatrači smatraju da se radilo o planiranom igrokazu kojim se planiralo prekinuti čitanje presude.
No presuda Mladiću mala je zadovoljština obiteljima žrtava. Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović za N1 je kazala da je presudu teško doživjela jer je taj zločinac živ, a njihove djece nema već 23 godine.

 

'Gledaš je li to čovjek ili zvijer. Ta djeca koja su ubijena izvučena su iz školskih klupa, nisu upoznala ni život, a kamoli da su napravila zločine', kazala je Mehmedović, dodavši da nisu zadovoljne ni sretne presudom jer njome nisu obuhvaćene sve općine za koje se teretio. Naglasila je da bi ovo trebala biti poruka onima koji ‘kuckaju oružjem i podjelama. Žao nam je što Srbija nije odgovarala za zločine jer se zna tko je imao avione i tenkove', poručila je Mehmedović.
Mladić ima pravo na žalbu, o kojoj će odlučivati drugi sud jer onaj u Haagu s krajem godine prestaje s radom.

FOTO:AP/Tportal

 

Iz kategorije: Vijesti