Datum objave: 20. Studeni 2017

Zapažen nastup žena poduzetnica iz Šibensko - kninske županije na Kongresu u Ravenni

Zapažen nastup žena poduzetnica iz Šibensko - kninske županije na Kongresu u Ravenni
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenske poduzetnice nisu prošle nezapaženo ni na ovogodišnjem, 10. kongresu poduzetništva žena jadransko-jonskog područja koji je krajem proteklog tjedna održan u Ravenni, a na njemu su sudjelovale poduzetnice iz Crne Gore, BiH-a, Hrvatske i Italije. Kongres su organizirali Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum) te njegove članice, komore Splita, Udina i Ravenne. Tema je bila 'Doprinos poduzetništva žena održivom rastu u digitalnom dobu' s naglaskom na digitalnim inovacijama i poslovanju žena u digitalnom dobu, a drugog dana rada po skupinama, kada su nastupile i šibenske poduzetnice, razmjenjivala su se iskustva žena poduzetnica u turizmu te onih koje su uključene u primjenu 4.0 digitalne revolucije u poslovanju.

Karmen Jelčić, direktorica šibenskog Centra za intelektualni kapital prezentirala je kako se upravo kroz intelektualni kapital osnažiti žena poduzetnica, primjerice u turizmu u kojem je upravo veliki broj žena. Upozorila je kako u svakom trenutku oni koji se bave turizmom moraju biti svjesni toga da turizam ne čine isključivo materijalna dobra već prvenstveno dodana vrijednost koju ostvarujemo kroz nematerijalno, kroz intelektualni kapital. Tako se stvara turizam u kojem je doživljaj gosta na prvom mjestu što izaziva ugodne emocija i dojmljivo iskustva koje gost nosi sa sobom iz neke turističke destinacije. To nematerijalno se očituje kroz „pričanje zanimljivih priča, njegovanje određenog životnog stila, stvaranje posebne atmosfere. Intelektualni kapital čini znanje, vještine, inovacije kreativnost i prilagodljivost na tržištu. Kao primjeru dobre prakse poslužili su joj upravo ono što tri šibenske poduzetnice, svaka na svom području rade kada je riječ o turizmu pa su se kratko i one predstavile sudionicima Kongresa.

 

Miranda Paić već godinama gradi i na dojmljiv način promovira svoj brend „Skradinske delicije“ proizvodeći tradicionalne slastice poput čuvene skradinske torte uz stalne inovacije koje njezine proizvode izdvajaju od drugih, a nikad ih ne prodaje kao proizvode već kao dobru priču vezanu za tradiciju.

 

Duška Zaninović Duki vlasnica je apartmana Lavanda Divona u Podlukovniku, u blizini Šibenika u koje je ukomponirala svoju ljubav prema umjetnosti i starim predmetima kojima daje novu dušu. Gosti u njezinim apartmanima koriste stari namještaj i stare predmete koji je ona obnovila i sama oslikala, a dočekuje ih s malim probranim jelima i pjesmom što je, otpjevavši  poznatu dalmatinsku pjesmu "Dobra vam bila večer prijatelji moji", i dočarala sudionicima Kongresa .To ih je oduševilo.

 

 

Diana Čubrić vlasnica je Centra za spiritualne aktivnosti „Atlantida“ kao i apartmana u Pirovcu pod istim nazivom. U njima želi razviti posebni oblik zdravstvenog turizma, posebno za djecu s teškoćama u razvoju kojima bi pružala i alternativne i klasične metode liječenja što za sada ne radi nitko u Europi.


Županijska komora Split već 17 godina vodi Okrugli stol za poduzetništvo žena pri AIC Forumu, a iz toga su proizišli kongresi poduzetnica. Pokrenuti su 2006. s ciljem potpore poduzetništvu žena u regiji, a s vremenom su se profilirali u relevantno mjesto razmjene aktualnih informacija i iskustava iz različitih zemalja, upoznavanja s projektima koji promiču poduzetništvo žena, te umrežavanja poduzetnica.

 

- Na dosadašnjim kongresima obradili smo neke od najznačajnijih tema ne samo za poduzetništvo žena već i poduzetništvo općenito, poput izvora financiranja i uloge banaka, inovacija, klastera i umrežavanja, a ovogodišnji se fokusira na jednako bitnu i danas nezaobilaznu temu digitalizacije poslovanja - rekla je, pozdravljajući stotinjak sudionika skupa u Gospodarskoj komori Ravenne, predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i v.d. predsjednice Županijske komore Split, Mirjana Čagalj.

 

I IT sektor i poduzetništvo žena područja su koja u Hrvatskoj zadnjih godina rastu, ali je neophodno jače uključivanje žena u domenu IT sektora, kao i digitalizacija poslovanja tzv. ženskih tvrtki. Brzina prilagodbe na nove tehnologije i njihova primjena u poslovnim procesima postaju od presudne važnosti te donose konkurentnu prednost i inovaciju, danas ključnu za poslovni uspjeh.
Panel na temu 'Industrija 4.0 i digitalizacija: uloga gospodarskih komora u potpori poduzetništvu žena' pružio je uvid u europski i kontekste pojedinih zemalja regije, kao i aktivnosti podrške komora i ostalih organizacija. Na panelu su sudjelovale predstavnice Hrvatske gospodarske komore, talijanske Unioncamere, gospodarskih komora Federacije Bosne i Hercegovine te Crne Gore, Talijanske gospodarske komore za Njemačku te Sveučilišta u Bologni.

- HGK provodi niz mjera i aktivnosti za poticanje žena u poduzetništvu, 13.500 poduzetnica prošlo je razne vrste edukacija a potpora im je pružena i u projektima internacionalizacije, inovacijskim misijama te programu Erasmus za poduzetnike početnike'', naglasila je, predstavljajući ulogu Hrvatske gospodarske komore, direktorica njezina Sektora za industriju i IT, Tajana Kesić Šapić.
Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, Gordana Restović, ukazala je na obrasce podjele na muška i ženska zvanja kod djece, te samim tim potrebe i uloge društva, ali i udruga, na promicanju novih uzora i razbijanja predrasuda poput one da digitalno nije za žene.
Italija je druga zemlja u Europi po broju poduzetnica, udio žena u ukupnom broju talijanskih tvrtki kreće se oko 22 posto dok u Hrvatskoj taj udio iznosi nešto više od 18 posto. Zajedničke su nam i dalje razlike u plaćama između muškaraca i žena, kao i slaba zastupljenost žena u politici i centrima odlučivanja.

 

U suvremenom dobu bit će uspješni oni koji se prilagođavaju brže, razmišljaju na nove načine i spremni su na inovativna rješenja, a upravo žene zbog svoje fleksibilnosti i lakšeg prihvaćanja novih uloga imaju veliki potencijal. Inovacija nije isto što i tehnologija, ljudski kreativni faktor je presudan, a žene se posebno iskazuju u kreativnim djelatnostima. Prihvaćanje digitalne kulture pretpostavlja napuštanje rutine, ali oslobađa vrijeme za kreativnost. U konačnici to znači napredak i za posao, i za obitelj.
Poduzetništvo žena polagano, ali kontinuirano raste. Stoga je potrebno i dalje raditi na uklanjaju svih prepreka koje priječe punu realizaciju žena u poslovnom svijetu, neki su od zaključaka i poruka sa skupa. U svim zemljama regije gospodarske komore na tome vrlo konkretno i rade.

 

Kongres u Ravenni održan je u Svjetskom tjednu poduzetništva te ususret Svjetskom danu poduzetništva žena, 19. studenog, a Gospodarska komora ravenne pokazala se kao odličan domaćin tako da su swionice imale priliku upoznati se s kulturnom baštinom tog talijanskog turističkog i kulturnog centra, a posjetile su i jednu uspješnu vinariju i Agroturistički centar u toj regiji koji svoja vina izvoze diljem svijeta, a vodi ga upravo žena. U Hravtkoj, na proputovanju kroz Istru domaćini su im bili HGK Istarske županije, podružnica  Udruga poslovnih žena Krug iz te Županije, Grad Pazin i Općina Vodnjan u kojoj su posjetili Sajam maslinovog ulja. Posebno dojmljiv je bio obilazak pulskog Akvariuma u društvo s njegovom vlasnicom dr.sc.Milena Mičić, strastvenom  zaljubljenicom u  ribe i posao koji radi, a tu je strast i ljubav uspješno spojila s poslovnom idejom svjedočeći o tomu da je najbolja kombinacija kada se povežu strast prema nekom poslu i poduzetnički duh. Uspjeh u tom slučaju ne izostaje.

Iz kategorije: Vijesti