Datum objave: 16. Studeni 2017

HGSS - Stanica Šibenik ima još dva gorska spašavatelja

HGSS - Stanica Šibenik ima još dva gorska spašavatelja
Šibenik News
Šibenik News

Iako im je županijskim proračunom osigurano upola manje od onog koliko su tražili, šibenski HGSS-ovci ne odustaju od edukacije u svrhu spašavanja. U Starigrad Paklenici, od 10. do 12. studenog održan je ispit za zvanje gorskog spašavatelja u organizaciji Komisije za tehniku spašavanja i školovanje kadrova. Među novim gorskim spašavateljima su i dva člana HGSS- Stanice Šibenik.

 

Ispitu je pristupilo 10 kandidata iz stanica: Karlovac, Šibenik, Osijek, Pula, Zagreb i Zadar. Kandidati su pred ispitnom komisijom od 10 ispitivača pokazali teoretsko znanje i praktičnu primjenu tehnika spašavanja.

 

Ispit je uspješno u cjelini položilo šest kandidata, a kandidati koji nisu zadovoljili, da bi stekli zvanje gorskih spašavatelja, moraju pred svojim Stanicama prezentirati određene dijelove ispita u kojima nisu zadovoljili.

 

Radi se o vrlo zahtjevnom ispitu iz cjelokupne spašavateljske tehnike, ispita iz poznavanja prve medicinske pomoći, kao iz općih znanja poput poznavanja meteeorologije, orijentacije, tehnika kretanja po nepristupačnim prostorima u svim vremenskim uvjetima i okolnostima. Novi gorski spašavatelji, nakon ispita stječu pravo na službenu značku Službe, te mogu voditi i sudjelovati i u najsloženijim akcijama spašavanja, uključujući i helikopterske.

 

Izvor: HGSS, foto

Iz kategorije: Vijesti